Home Bots in Society Amsterdam gaat illegale vakantieverhuur opsporen met AI

Amsterdam gaat illegale vakantieverhuur opsporen met AI

door Pieter Werner

De gemeente Amsterdam gaat AI inzetten om illegale vakantieverhuur aan toeristen aan te pakken. Met een algoritme denkt de gemeente illegaal verhuurde woningen sneller op te kunnen  sporen.

Andere verbanden

Om te ontdekken waar woonfraude plaatsvindt maken de ambtenaren gebruik van gemeentelijke en openbare informatie. Met algoritmes wordt volgens de gemeente dezelfde informatie gebruikt, alleen gaat het veel sneller en efficiënter. Het algoritme kan de berekening in een paar seconden uitvoeren, waar een mens er ongeveer vijf weken mee bezig zou zijn. Ook kan het algoritme andere verbanden ontdekken.

Mensen

Via het algoritme komen denkt de gemeente snel te weten hoe groot de kans is op woonfraude  nadat een adres is gemeld. Wanneer die kans groter is dan 50 procent kan een medewerker het adres prioriteit geven. Handhavers maken volgens Amsterdam zelf de afweging om een adres nader te onderzoeken. 

SyRI

Amsterdam zegt in een verklaring op de website dat dit een test is die na tien weken zal worden geëvalueerd.  Ook zegt de gemeente rekening te houden met privacy, al wordt niet uitgelegd hoe dat is gewaarborgd. Onlangs verbood de rechter het gebruik van AI bij opsporing van belastingfraude, met SyRI, in strijd was met de wet.

Misschien vind je deze berichten ook interessant