Home Bots & Brains Aiosyn en Radboudumc implementeren samen als eerste in Nederland AI in klinische routine van pathologie

Aiosyn en Radboudumc implementeren samen als eerste in Nederland AI in klinische routine van pathologie

door Pieter Werner

Aiosyn, een bedrijf dat AI-gebaseerde computeranalyses ontwikkelt voor klinische diagnostiek in de pathologie, en de afdeling pathologie van het Radboudumc, gaan samen een algoritme implementeren voor kwaliteitscontrole van gedigitaliseerde histopathologische weefselglaasjes. Ze zijn daarmee de eerste in Nederland. 

 

Bij digitale pathologie worden alle weefselglaasjes gedigitaliseerd voordat een patholoog ze onderzoekt. Deze weefselglaasjes kunnen heterogeniteit vertonen, ontstaan tijdens het voorbereidende proces, zoals fixatie en doorvoeren, snijden, kleuren en inscannen. Momenteel voeren technici daarom nog steeds een visuele kwaliteitscontrole uit van de gedigitaliseerde weefselglaasjes. Dat is omslachtig en de verwerkingscapaciteit is laag.

 

Aiosyn ontwikkelde een algoritme voor kwaliteitscontrole dat automatisch scant op de meest voorkomende artefacten, zoals onscherpte en weefselvouwen. In deze samenwerking zal het algoritme voor de kwaliteitscontrole, dat draait op het platform van Aiosyn, volledig worden geïntegreerd in de standaard pathologie-workflow. Zo signaleert het algoritme artefacten en stroomlijnt de workflow, door automatisch opdracht te geven voor bijvoorbeeld het opnieuw scannen van het weefselglaasje.

 

Met behulp van geautomatiseerde kwaliteitscontrole zorgt het Radboudumc voor constante, hoge kwaliteit van beelden voor klinische diagnostiek. Jeroen van der Laak, hoogleraar in het Radboudumc en CSO van Aiosyn: ‘Geweldig om te zien dat we kunstmatige intelligentie nu écht gaan inzetten voor verbetering van onze zorg.’

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant