Home Bots in Society Aanvullende financiering voor Nederlandse AI Coalitie

Aanvullende financiering voor Nederlandse AI Coalitie

door Pieter Werner

Het kabinet verstrekt de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) een aanvullende financiering van 23,5 miljoen euro voor onderzoek naar en het ontwikkelen van AI-toepassingen. De coalitie heeft een Nederlandse aanpak van AI ontwikkeld en streeft naar een publiek-private investering van in totaal twee miljard euro in zeven jaar. Kees van der Klauw, coalitiemanager NL AIC, zegt hierover: “We zijn zeer verheugd met dit bericht en gaan ons als coalitie inzetten voor een optimaal resultaat van deze investering”.

Bij de lancering van NL AIC in oktober vorig jaar ontving het publiek-private partnerschap al 64 miljoen euro. Het doel van de coalitie is zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen. ‘Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we AI werken voor elke Nederlander,’ schrijven de initiatiefnemers, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland in een position paper met een aantal concrete voorstellen.

 Eén kennis- en innovatienetwerk voor AI

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en zorgen dat we beter samenwerken. Ook moet er ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers. Het nieuwe centrum moet verder zorgen dat we bijvoorbeeld slimmer en verantwoorder data gaan delen en gebruiken. Dat zal zorgen voor nieuwe  toepassingen in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is, zoals de water-, de zorg- en de agrosector. Daar kunnen we echt nog een voorsprong opbouwen, aldus de initiatiefnemers.

Misschien vind je deze berichten ook interessant