Home Bots & Brains LUMC en Philips werken samen aan AI in de zorg

LUMC en Philips werken samen aan AI in de zorg

door Pieter Werner

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Philips hebben gisteren overeenkomst gesloten om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in het ziekenhuis te verbreden en te versnellen. Door de samenwerking met Philips wordt het gebruik van AI in klinische processen in het LUMC gefaciliteerd en verbeterd.

Het gaat bij de driejarige overeenkomst om het platform ‘IntelliSpace AI Workflow Suite’ van Philips. Het LUMC gaat dit platform voor AI als eerste in de wereld gebruiken. Het platform wordt gekoppeld aan de klinische systemen van het LUMC, waardoor deze automatisch een AI-gedreven analyse kunnen opvragen, bijvoorbeeld op de beelden van een MRI-scan.

Platform

Nieuwe en bestaande AI-modellen van het LUMC worden in het platform geplaatst zodat onderzoekers en artsen deze kunnen ophalen, aanpassen, gebruiken en weer delen. Met het platform is er bovendien de mogelijkheid om de wetenschappelijk gevalideerde AI-modellen die in het LUMC worden ontwikkeld wereldwijd beschikbaar te maken voor andere ziekenhuizen.

Daarnaast gaan specialisten van beide organisaties samenwerken om de toepassing van AI te versnellen. Philips gaat het LUMC ondersteunen met het personaliseren, evalueren, valideren en goedkeuren van nieuwe AI-modellen.  Een voorbeeld is een AI model dat laboranten van real-time feedback voorziet tijdens het maken van röntgenbeelden. Op deze manier wordt tijdens de eerste poging meteen al een kwalitatief goede foto gemaakt van de patiënt.

Belofte van AI

“Er wordt veel gesproken over de toepassing van AI in de zorg en de verwachtingen zijn enorm hoog. De feitelijke toepassing van AI in de dagelijkse zorg blijft echter achter. Het is hoog tijd dat AI geïmplementeerd wordt in de dagelijkse praktijk en dat we de toegevoegde waarde ervan vaststellen. We zijn ervan overtuigd dat AI de kwaliteit van leven, en de kwaliteit van zorg aantoonbaar kan verbeteren”, zegt Prof. dr. Mark van Buchem, Radioloog en AI-voortrekker bij het LUMC.

“En toch zien we nog steeds te vaak dat men stopt bij het ontwikkelen van AI. Dat gebeurt overal ter wereld, en daar moeten we wat aan doen. Het is nu echt noodzaak om AI geschikt te maken voor de praktijk en het met de artsen en andere zorgprofessionals daadwerkelijk te gaan gebruiken. Alleen zo kunnen we de potentie van AI in de zorg in ons voordeel gebruiken en deze toetsen. Door samen met Philips dit AI-platform neer te zetten en de AI eerst voor onze collega’s in het LUMC beschikbaar te maken, en bij bewezen succes voor alle zorgprofessionals wereldwijd, verbreden en versnellen we de toepassing van AI in de zorg.”

Klinische patiëntdata

Het LUMC heeft samen met Philips al enkele toepassingsgebieden in kaart gebracht voor het nieuwe platform. Zo worden de AI-modellen via een geautomatiseerde workflow geïntegreerd in bestaande klinische IT-systemen. Samen met de afdeling Intensive Care ontwikkelt het LUMC een model dat op basis van patiëntdata afwijkingen signaleert en rapporteert, maar ook heropnames gaat voorspellen, Philips verzorgt de technische implementatie ervan. Op de afdeling Radiologie wordt AI ingezet om – onder supervisie van een arts – radiologische beelden te analyseren en hier afwijkingen op te herkennen en daarover te rapporteren.

Daarnaast kunnen AI-modellen beeldkwaliteit verbeteren en beelden reconstrueren, maar ook een deel van het administratieve en operationele werk overnemen, zoals het inplannen van patiëntafspraken en het voorspellen van wachttijden. Door AI in te zetten bij de planning op de radiologie afdeling kunnen de scanners mogelijk beter benut worden en meer patiënten geholpen worden. Op dit moment wordt ook gewerkt aan het uitrollen van het platform naar de Intensive Care en afdeling Cardiologie.

Eerste in de wereld

“We zijn erg trots dat het LUMC als eerste in de wereld de IntelliSpace AI Workflow Suite lanceert. Het platform is een virtuele omgeving waarin AI-modellen worden beheerd. Artsen en onderzoekers van het LUMC kunnen in IntelliSpace AI verder werken aan de ontwikkeling en modellen met elkaar delen”, zegt José Strijbos, Director Healthcare Informatics bij Philips Benelux.

“Het is ons doel om samen met universitaire medisch centra en ziekenhuizen oplossingen te ontwikkelen voor uitdagingen in de zorg. AI is een veelbelovende ontwikkeling om zorguitkomsten en de patiënt ervaring te verbeteren. Daarnaast kan AI een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomgeving van zorgverleners en helpen bij het verlagen van de zorgkosten. De introductie van IntelliSpace AI is een belangrijke stap om de potentie van AI in de zorg te realiseren.”

Kwaliteitsimpuls aan de zorg

“De samenwerking tussen Philips en het LUMC sluit goed aan bij de visie en ambitie van het LUMC om onderscheidend te zijn in de geïntegreerde kerntaken zorg, onderzoek en onderwijs”, zegt Dr. Lieke Welling, chirurg oncoloog en Chief Medical Information Officer (CMIO) bij het LUMC. “We geloven dat AI de zorg een stevige kwaliteits- en efficiëntieimpuls kan geven. Ondanks de grote beloftes van AI in de zorg, zijn er nog relatief weinig concrete toepassingen.“

Daarom versnelt het LUMC het gebruik van AI in de zorg, mede door middel van deze samenwerking. Andere middelen om die versnelling te realiseren zijn bijvoorbeeld de bundeling van alle AI-stromen binnen het LUMC, zo komt er meer en sneller kennis vrij. Ook zijn er meerdere AI-proefprojecten gestart, waarbij wordt gefocust op praktische inzetbaarheid en schaalbaarheid – zoals de ondersteuning van een aantal zorgtrajecten van verschillende ziektebeelden met AI, die stuurt de behandeling bij naar aanleiding van de ervaring van de patiënt.

Misschien vind je deze berichten ook interessant

1 comment

Video: LUMC wil ‘belofte van AI waarmaken’ | Rockingrobots 10 januari 2020 - 09:09

[…] Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een van de voorlopers op het gebied van AI in de gezondheidszorg. Het snel groeiende Responsible AI-team in dit […]

Comments are closed.