Home Bots & Brains AI-Onderzoeksnetwerk CLAIRE opent hoofdkwartier in Den Haag

AI-Onderzoeksnetwerk CLAIRE opent hoofdkwartier in Den Haag

door Pieter Werner

In Den Haag is gisteren het hoofdkwartier van ’s werelds grootste AI-onderzoeksnetwerk CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe) geopend. CLAIRE is opgericht als antwoord op een dringende behoefte aan onderzoek en innovaties in AI (Artificial Intelligence: kunstmatige intelligentie) in Europa. Wethouder Saskia Bruines, Internationaal en kenniseconomie is trots en verheugd dat Claire ervoor heeft gekozen om het Europese hoofdkantoor te openen in Den Haag. Daarmee wordt de internationale stad van Vrede en Recht de komende jaren een zeer relevante plek voor de ontwikkeling van het verantwoord gebruik van AI in Europa. 

Artificial Intelligence

AI heeft nu al een grote invloed op de samenleving en deze invloed wordt de komende jaren alleen maar groter. Het is een wereldwijde “game changer” en een grote drijfveer in (technologische) innovatie. Om de voordelen van AI volledig te benutten en de risico’s verbonden met kunstmatige intelligentie op een verantwoordelijke manier te beheersen, is samenwerking op AI gebied binnen Europa (en daarbuiten) essentieel. De onderzoekers en betrokkenen bij CLAIRE zien een dringende noodzaak om de kracht en positie van Europa op het gebied van AI onderzoek te versterken. Met CLAIRE is Nederland en Den Haag, van plan om investering in talent, onderzoek, technologie en innovatie in kunstmatige intelligentie te versterken met als centrale principe: ‘AI for good en AI for all’.

Beleidsagenda’s

Kunstmatige intelligentie staat hoog op de agenda van vele nationale en internationale beleidsagenda’s. In oktober 2019 lanceerde de Nederlandse regering in Den Haag haar nieuwe Strategisch Actieplan voor AI. Om de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend te houden is het noodzakelijk om de ontwikkeling en toepassing van AI te versterken. Op basis van het principe dat mensen en bedrijven er zeker van kunnen zijn dat AI verantwoordelijk wordt gebruikt: met oog voor publieke waarden en mensenrechten.

SDG

Tijdens de opening van het nieuwe hoofdkantoor in Den Haag kondigde CLAIRE aan een focus te hebben op vooral inzetten van AI voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. AI for all richt zich op het breder toegankelijk maken van kunstmatige intelligentie: voor bedrijven, overheden, ngo’s en burgers in Europa en in rest van de wereld.

Kansen

Wethouder Saskia Bruines: “De inzet van Artificial Intelligence biedt potentieel veel kansen om het leven van onze inwoners te verbeteren. Dat vergt echter wel de ontwikkeling van een verantwoorde en transparante aanpak voor de inzet van AI. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Europa, Nederland en Den Haag. De Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe, CLAIRE, heeft zichzelf als missie gesteld om die aanpak te ontwikkelen voor Europa.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant