Home Bots & Brains Machines worden zich meer bewust van hun omgeving

Machines worden zich meer bewust van hun omgeving

door Pieter Werner

Machines worden zich steeds meer ‘bewust’ van hun omgeving. Dit komt doordat sensortechnologieën in toenemende mate gecombineerd worden met artificial intelligence (AI). Dat zeggen de analisten van Gartner in de meest recente versie van de Gartner hypecycle. Deze trend zal onder meer leiden tot meer mobiliteit en geavanceerde manipulatie van voorwerpen door machines. Sensortechnologieën zijn een cruciaal onderdeel van het Internet of Things (IoT), en zorgen voor grote hoeveelheden data die idealiter tot nieuwe inzichten leiden.

Verdienmodel

Als voorbeeld van zo’n nieuw inzicht met bijbehorend verdienmodel noemt Gartner de Augmented Reality (AR)- cloud, die een 3D beeld van de wereld oplevert dat nieuwe interactiemodellen mogelijk maakt met bijbehorende businessmodellen die volgens Gartner de fysieke ruimte op een nieuwe manier te gelde kunnen maken.

Augmented human

Een andere trend die de analisten van Gartner onderkennen is die van de augmented human. Technologie maakt cognitieve en fysieke verbeteringen aan het menselijk lichaam mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van protheses die veel meer capaciteit hebben dan menselijke ledematen. Technologieën die hier effect op hebben zijn onder meer biochips, augmented intelligence, emotion AI en biotech.

Misschien vind je deze berichten ook interessant