Home People in Robotics Visie: Werner Vogels over AI in 2022

Visie: Werner Vogels over AI in 2022

door Pieter Werner

In de afgelopen 15 jaar is technologie geëvolueerd van science fiction naar science fact. De Cloud, Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) verbreden de manier waarop we met de wereld omgaan. Werner Vogels, CTO bij Amazon doet vijf tech-voorspellingen voor 2022 en verder.

Voorspelling één: AI-ondersteunde softwareontwikkeling krijgt voet aan de grond

Softwareontwikkeling is een creatief proces, maar ook een proces dat veel repetitieve handelingen kent. In 2022 zal ML een belangrijke rol gaan spelen bij het verbeteren van de werkprocessen van softwareontwikkelaars, zodat ze veiligere en betrouwbaardere code kunnen maken.

Sinds de komst van de cloud zien wij hoe bedrijven over de hele wereld sneller dan ooit nieuwe ideeën op schaal naar hun klanten brengen. Maar ondanks deze ontwikkeling, besteedt men nog steeds buitenproportioneel veel tijd aan softwareontwikkeling.

ML

ML zal ontwikkelaars in staat stellen zich meer te richten op het creëren dan de alledaagse zaken binnen hun werk, zoals code reviews en bug fixes. Stel je een scenario voor waarin een programmeur beschrijft hoe hij wil dat een app werkt, waarna de tools het verzoek interpreteren door middel van natuurlijke taalverwerking en de volledig functionele code terug leveren. Aan de achterkant zullen ML-technieken ook controleren op softwarebugs en continu verifiëren of de software doet wat het moet doen.

Dit soort ML-ondersteunde softwareontwikkeling zal een doorbraak betekenen omdat meer mensen in een organisatie kunnen helpen bij het definiëren en bouwen van software en software-gedreven producten. Op de langere termijn zal dezelfde aanpak worden gebruikt op allerlei andere gebieden; we zullen zien dat generatieve AI-technieken in toenemende mate films, muziek en literatuur creëren. Net zo belangrijk, op een vergelijkbare manier, is dat deze technologie ook een rol zal gaan spelen bij het opsporen van nep-content, oplichting en fraude. 2022 is het jaar waarin AI/ML het zware werk op zich neemt in het leven van ontwikkelaars.

Voorspelling twee: De overal aanwezige cloud heeft een streepje voor

De cloud zal zich uitbreiden naar elke locatie via speciaal gebouwde apparaten en gespecialiseerde oplossingen. In 2022 zullen we zien dat deze oplossingen alle kracht van de cloud inzetten om magazijnen, restaurants, winkels, landbouwbedrijven en meer te transformeren.

Wanneer we het hebben over supply chain en transport, verwijzen we naar het laatste deel van een reis – de laatste stap tot aan de deur – als de “last mile”. In e-commerce is dit een uitdagend deel van de reis, omdat er veel variabelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen het leveren van een pakket aan een klant op een drukke straat in Tokio en het leveren op een landelijke weg in de Verenigde Staten. De cloud heeft zijn eigen uitdagingen in de “last mile”, en ik voorspel dat er een aantal innovaties op komst zijn om dit te helpen aanpakken.

Rand

Om de voordelen van de cloud volledig te kunnen benutten, moeten er oplossingen op maat komen aan de rand van het cloud netwerk. Wat we in 2022 zullen zien, en zelfs nog meer in de komende jaren, is dat de cloud steeds sneller voorbij de traditionele gecentraliseerde infrastructuur komt en in onverwachte omgevingen verschijnt waar gespecialiseerde technologie nodig is. De cloud gaat zich bevinden in de auto, waterkoker en TV. De cloud zal in alles zitten, van rijdende vrachtwagens tot schepen en vliegtuigen die goederen vervoeren. De cloud zal wereldwijd verspreid zijn, en verbonden met bijna elk digitaal apparaat of systeem op aarde, en zelfs in de ruimte.

Voorspelling drie: De opkomst van slimme ruimtes, vooral in de ouderenzorg

In 2022 zullen onze huizen en gebouwen betere assistenten en meer behulpzame partners worden om ons echt te helpen. De grootste impact in de komende jaren zal voor ouderen zijn.

Eén van de dingen die mij het meest inspireert rond technologie is de rol die het speelt bij het oplossen van hinderlijke, menselijke problemen. In de komende jaren zullen we slimme ruimtes tot leven zien komen in een aantal omgevingen, met de meeste impact voor de ouderenzorg. Het zal een combinatie zijn van de eenvoudige taken zoals lichten dimmen, deuren vergrendelen en het uitschakelen van de oven als iemand dat vergeet, tot de meer contextuele en proactieve dingen die technologie kan doen: vragen stellen als normale leefpatronen afwijken en verstandige oplossingen toepassen als dat nodig is. Dit zal leiden tot betere zorg voor mensen, en met een vergrijzende bevolking betekent het dat we een nieuwe klasse van woningen kunnen creëren zodat mensen thuis kunnen blijven wonen.

Voorspelling vier: Duurzaamheid krijgt een eigen architectuur

In 2022 zullen ontwikkelaars beginnen met het nemen van duurzaamheidsbewuste beslissingen over de systemen en applicaties die ze bouwen. Ze zullen op zoek gaan naar nieuwe benaderingen van cloudarchitecturen die zowel de behoeften van de planeet als de behoeften van eindgebruikers optimaliseren.

Als ontwikkelaars zijn we getraind om na te denken over hoe we onze architecturen kunnen optimaliseren voor factoren als veiligheid, prestaties, betrouwbaarheid en kosten. In 2022 kunnen we duurzaamheid aan die lijst toevoegen.

Koolstof

Als consument wilden we lang dat onze video’s en muziek in hogere kwaliteit worden gestreamd, dat onze webpagina’s sneller laden en dat we steeds meer foto’s kunnen opslaan. Met een klein verlies aan downloadsnelheid, kunnen we content op een meer koolstofvriendelijke manier opslaan. Als we een video in een iets lagere kwaliteit dan 4K streamen, kunnen we onze koolstofvoetafdruk verkleinen en door dit op schaal te doen kunnen we een positieve impact hebben op de planeet. Duurzame architecturen zullen met dit soort beslissingen rekening houden.

Ontwikkelaars gaan een actieve rol spelen bij het verminderen van de koolstofvoetafdruk van hun applicaties. Dit zal op verschillende gebieden gebeuren, zoals door rekening te houden met waar in de wereld ze hun applicaties laten draaien om te profiteren van groene energie in het net, door rekening te houden met de tijd die nodig is om een taak te verwerken, of zelfs door de chipset die ze gebruiken te specificeren. Wanneer op webschaal wordt gewerkt, kunnen kleine besparingen een grote impact hebben. We zullen ook zien dat ontwikkelaars meer gaan nadenken over de kracht van bronnen uitschakelen. “Always on” is een mantra waar velen naar bouwen, maar het komt met een prijs. Als we kijken naar de ongebruikte bronnen die nodig zijn voor een “always on”-architectuur, zien we misschien een nieuwe mantra opduiken: “de groenste energie is de energie die we niet gebruiken”. Dit betekent niet dat we niet op hoge beschikbaarheid hoeven te bouwen; het betekent alleen dat we bij onze architectonische beslissingen meer rekening moeten houden met duurzaamheid.

Voorspelling vijf: Een nieuwe golf van connectiviteit zal een nieuwe klasse van toepassingen teweegbrengen

Low Earth Orbit (LEO)-satellieten zullen betaalbare breedband naar elke uithoek van de planeet brengen. Dit zal het leven van miljarden mensen veranderen doordat leraren, studenten, kleine bedrijven en vrijwel iedereen online kan gaan.

Vandaag de dag worden de meeste digitale toepassingen beperkt door het bestaande netwerk, dat ontworpen is voor lage bitsnelheden of intermitterende connectiviteit. In sommige gevallen zijn er digitale toepassingen en systemen die zijn ontworpen om offline te functioneren, maar deze raken meestal snel verouderd of hebben beperkte functionaliteit in vergelijking met hun connected tegenhangers. Denk maar aan een traditionele GPS-navigator in vergelijking met het gebruik van een mobiele app op uw telefoon. Maar wat gebeurt er als je niet langer beperkt wordt door connectiviteit, bandbreedte of hoge vertraging? Een wereld van mogelijkheden gaat open wanneer betaalbare connectiviteit deze plaatsen bereikt. Welkom LEO-satellieten.

Connectiviteit

Met universele connectiviteit beginnen we gebruiksmogelijkheden te ontsluiten die tot op heden niet mogelijk zijn. Stel je eens voor wat er op scholen gebeurt wanneer elk kind dezelfde leermiddelen kan gebruiken, of wanneer kleine en middelgrote ondernemingen de beschikking krijgen over digitale tools die ze nodig hebben om meer klanten te winnen, hun bedrijven te laten groeien en banen te creëren in landelijke en afgelegen gemeenschappen over de hele wereld. We kunnen herbebossing op afgelegen locaties gemakkelijker volgen, en rampsituaties zoals branden en overstromingen beter opsporen en sneller actie ondernemen.

Grote ondernemingen met externe apparatuur – zoals zonne-installaties, zwaar materieel of verafgelegen gebouwen – zullen het gebruik en het onderhoud van die apparatuur beter kunnen optimaliseren. Transportbedrijven met voertuigen, vliegtuigen en schepen die onderweg zijn, zullen toegang hebben tot continue datastromen die naar de cloud worden geüpload, en regelmatige updates die worden gedownload naar voertuigen en schepen op de grond, in de lucht en op het water. Universele connectiviteit zal ons van intelligente ruimten naar intelligente steden, intelligente landen en uiteindelijk naar een intelligente wereld brengen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant