Home Bots & Business Techman Robot presenteert AOI-toepassing met Artificial Intelligence visionsysteem

Techman Robot presenteert AOI-toepassing met Artificial Intelligence visionsysteem

door Pieter Werner

Onlangs vond de Taipei Automation Exhibition plaats in Taiwan. Op deze beurs staan industriële automatisering en robots centraal en komen toonaangevende merken over de hele wereld bijeen. Techman Robot, ontwikkelaar van collaboratieve robots, presenteerde daar de eerste AOI-toepassing in combinatie met Artificial Intelligence. 

AOI staat voor automated optical inspection, het geautomatiseerd inspecteren van objecten met behulp van een camerasysteem. Deze techniek wordt veel gebruikt bij de controle van elektronische printplaten om fouten in het assemblageproces vroegtijdig te constateren.

AI vision

Op de Taipei Automation Exhibition demonstreerde Techman Robot een AOI-inspectie op het moederbord van een computer. Dit deden ze in combinatie met TM-AI+, het embedded AI-vision systeem van Techman. TM AI+ zorgt ervoor dat massaal beeldgegevens van alle robots in de wereld opgeslagen worden. Zo kunnen de robots van elkaar leren. Deze beeldgegevens worden verwerkt door AI deep learning tot machine principes die de robot kan leren en van daaruit conclusies trekken voor objectclassificatie of -detectie.

Dit maakt het mogelijk om verschillende AI-modellen te creëren en te trainen met de TM AI+ Training Server software. Hiermee kunnen modellen worden geïmporteerd waar de robot ingewikkelde vision-taken kan leren die niet mogelijk zijn met traditionele machine vision. Bijvoorbeeld het detecteren van onregelmatigheden of uiterlijke beschadigingen.

Daarnaast heeft Techman Robot de Image Manager geïntroduceerd. Dit is een softwaretool waarmee alle beeldgegevens worden opgeslagen en beheerd. Geschikt om de oorzaak van afwijkingen te achterhalen en te corrigeren in het productieproces.

De cobots van Techman zijn in Nederland te verkrijgen bij het Doetinchemse WiredWorkers.

Misschien vind je deze berichten ook interessant