Home Bots & Business Videoreportage: Trends bij Vision, Robotics & Motion 2024

Videoreportage: Trends bij Vision, Robotics & Motion 2024

De echte innovatie in robotica zit in de software

door Marco van der Hoeven

De markt voor zakelijke robotics staat aan het begin van een ingrijpende transformatie, zagen we tijdens Vision, Robotics & Motion. Steeds vaker zit de innovatie niet in de hardware, maar in de software die robots met grote stappen slimmer maakt. Zo zijn vision-oplossingen steeds vaker voorzien van AI. In deze video bespreekt Marco van der Hoeven de trends, en geeft Ron Nakken van ABB Robotics uitleg over de robot die op de stand van Rocking Robots te zien was.

De 21e editie van Vision, Robotics & Motion, met 40 sprekers, 120 exposanten trok vorige week 1796 bezoekers Van cobots, autonome heftrucks, een exoskelet, drones, een geautomatiseerde meetcel, pick-and-place robots, aandrijftechnische oplossingen, vision systemen en diverse software oplossingen tot aan een koffiezettende en zelfs een tafelvoetballende robot, dit alles was op 5 en 6 juni te vinden op de beursvloer.

Op de beurs werden connecties gelegd tussen bedrijven in de hele keten. Zowel bezoekers als exposanten ontmoetten hier hun samenwerkingspartners, leveranciers en klanten. De kracht van zo’n ecosysteem wordt nog maar eens benadrukt door keynotespreker Dennis van Kleef van Schiphol: “We hebben zelf niet alle kennis in pacht, we moeten samenwerken en elkaar versterken.” Van Kleef gaf tijdens zijn keynote een kijkje in de keuken in het automatiseren en robotiseringstraject van het bagageproces bij de grootste luchthaven van Nederland.

Samenwerken geldt overigens niet alleen tussen mensen, maar ook tussen de mens en robot, maar ook de mens met AI. De sprekers en exposanten op de beurs zijn het daarover met elkaar eens. Zo benadrukt keynote spreker Guido van Gageldonk, programmamanager AI bij de Brabantse Ondernemers Maatschappij: “AI is gereedschap om ons werk efficiënter te kunnen doen. Ik zie het als een nieuwe fiets. De fiets brengt je sneller op de plaats van bestemming, dan ga je toch niet lopen met de fiets aan de hand? We moeten gaan fietsen. En dan vallen we misschien een keer, maar daar leren we van.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant