Home Bots & Business Veelbelovende groei van robotbedrijven in Nederland

Veelbelovende groei van robotbedrijven in Nederland

Sterke groei in robot- en automatiseringsleveranciers in Nederland

door Marco van der Hoeven

De robot- en automatiseringsindustrie in Nederland groeit snel, met nieuwe bedrijven en oplossingen die naar voren komen. Een nieuw marktrapport van automatiseringsmarkt HowToRobot.com, dat de robot- en automatiseringsleveranciers in Nederland analyseert, toont aan dat Nederland snel een hub voor innovatie in de industrie wordt.

Het rapport, gemaakt in samenwerking met het High Tech NL cluster Robotics en onafhankelijke adviseurs Gain & Co, constateert dat het aantal leveranciers in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid, met veel nieuwe bedrijven die de markt betreden. In de afgelopen 12 jaar werden gemiddeld elk jaar 11 nieuwe automatiseringsbedrijven opgericht – een toename van 57% ten opzichte van het aantal bedrijven dat in de voorgaande periode werd gevormd.

Deze groei wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder het hooggeschoolde personeel van het land, een sterke focus op innovatie en een toenemende vraag naar automatisering van bedrijven die te maken hebben met arbeidstekorten en concurrentiedruk.

“Er zijn veel opkomende robot- en automatiseringsbedrijven in Nederland die interessant zijn om in de gaten te houden. Het aantal nieuwe bedrijven dat opent, maakt het duidelijk dat het een markt is die niet kan worden genegeerd,” zei Søren Peters, CEO van HowToRobot.com.

Landbouwrobots

Het rapport toont aan dat er 350 primaire robot- en automatiseringsleveranciers actief zijn in Nederland, en maar liefst 37% van hen werd opgericht in de afgelopen 12 jaar.

“We zien een trend bij jongere bedrijven om robottechnologieën en oplossingen te ontwikkelen en te produceren. Veel van deze bedienen industrieën en toepassingen waar automatisering nog relatief nieuw is en nog niet breed wordt toegepast,” aldus Thijs Dorssers, manager bij High Tech NL cluster Robotics.

Farming robots is één gebied dat snelgroeiende belangstelling ziet onder automatiseringsbedrijven in Nederland. Volgens het rapport zijn er 74 bedrijven gespecialiseerd in oplossingen voor landbouw en bosbouw, wat neerkomt op een verdubbeling in 12 jaar tijd. De sector heeft nu meer automatiseringsleveranciers dan de auto-industrie, die historisch gezien de meeste robots heeft ingezet.

Voorbeelden van door Nederland ontwikkelde robots voor de landbouw zijn een landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder gebruik van pesticiden, geautomatiseerde sorteersystemen, verpakkingsmachines, een tomatenplukrobot, mobiele robots voor karren in kassen, een automatische koevoeder en vele anderen.

“Veel van de ontwikkelde automatiseringsoplossingen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Met verdere commercialisering en toegang tot financiering zal er groeiend exportpotentieel zijn onder automatiseringsleveranciers in Nederland,” aldus Thijs Dorssers.

Over het marktrapport Het rapport “Marktanalyse van Robot- en Automatiseringsbedrijven in Nederland 2023” is beschikbaar via HowToRobot.com, inclusief een gratis preview.

Zie ook

Supply chain-automatisering drijft Nederlandse robotmarkt

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant