Home Bots in Society Tegenstanders zetten robotaxi’s stil

Tegenstanders zetten robotaxi’s stil

door Pieter Werner

De stad San Francisco heeft te maken met een groeiend aantal acties van inwoners tegen de autonome voertuigen van Waymo en Cruise. Een groeiend aantal demonstranten heeft een ongewone manier gevonden om hun onvrede te uiten – door verkeerskegels op de motorkappen van deze robotaxi’s te plaatsen, waardoor ze niet meer verder rijden . Hun motto is een uitgesproken afwijzing van de opkomende autonome toekomst, samengevat in de zin: “Hell no, we do not consent to this.”

Deze protesten werden aangewakkerd door een reeks incidenten met autonome voertuigen. Een tram moest zeven minuten stil blijven staan omdat een onbemand voertuig van Cruise op de rails stil stond, wat ongeveer 140 passagiers raakte. Pas toen een Cruise-medewerker arriveerde om het voertuig fysiek te verplaatsen, kon de tram zijn reis hervatten.

Eerder blokkeerde een zelfrijdend voertuig van Cruise een rijstrook, wat vertraging opleverde voor een brandweerwagen die reageerde op een oproep . De incidenten zijn grotendeels onopgemerkt gebleven vanwege de verouderde rapportage-eisen van Californië voor Autonome Voertuigen (AV).

San Francisco, op een steenworp afstand van Silicon Valley, is uitgegroeid tot een belangrijke stedelijke locatie voor het testen en inzetten van AV-technologie. De stad biedt in wezen een inkijkje in een autonome toekomst. Met de uitgifte van de eerste AV-inzetvergunningen voor passagiersdiensten door Californië dit jaar, wordt verwacht dat het gebruik van autonome voertuigen alleen maar zal toenemen. Naarmate het testen van autonome voertuigen zich uitbreidt naar steden zoals Los Angeles, Las Vegas, Phoenix en Austin, kunnen de ervaringen van San Francisco worden gezien als voorbode van potentiële uitdagingen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant