Home Bots & Business Strategische technologietrends voor 2022 en verder

Strategische technologietrends voor 2022 en verder

door Pieter Werner

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we naar enkele strategische voorspellingen die Gartner doet voor de toekomst van technologie:

Data Fabric

In 2024 zullen de implementaties van datafabrics de efficiëntie van het datagebruik verviervoudigen, terwijl de door mensen aangestuurde databeheertaken worden gehalveerd

Cyberbeveiligingsnetwerk

Tegen 2024 zullen organisaties die een mesh-architectuur voor cyberbeveiliging gebruiken om beveiligingstools te integreren om als een coöperatief ecosysteem te werken, de financiële impact van individuele beveiligingsincidenten met gemiddeld 90% verminderen.

Privacyverbeterende berekening

Tegen 2025 zal 60% van de grote organisaties een of meer privacyverhogende rekentechnieken gebruiken in analytics, business intelligence of cloud computing.

Cloud native platforms

Tegen 2025 zullen cloud-native platforms de basis vormen voor meer dan 95% van de nieuwe digitale initiatieven, tegen minder dan 40% in 2021.

Composable toepassingen

Tegen 2024 zal het model voor nieuwe SaaS en aangepaste applicaties “composable API-first of API-only” zijn, waardoor traditionele SaaS en aangepaste applicaties “legacy” worden.

Beslissingsintelligentie

Tegen 2023 zal meer dan een derde van de grote organisaties analisten hebben die beslissingsintelligentie toepassen, inclusief beslissingsmodellering.

Hyperautomatisering

Tegen 2024 zullen de diffuse uitgaven voor hyperautomatisering de totale eigendomskosten met een factor 40 verhogen, waardoor adaptief bestuur een onderscheidende factor wordt in de bedrijfsprestaties.

AI-techniek

Tegen 2025 zal de 10% van de ondernemingen die best practices op het gebied van AI-engineering invoeren, minstens drie keer meer waarde uit hun AI-inspanningen halen dan de 90% van de ondernemingen die dat niet doen.

Gedistribueerde onderneming

Tegen 2023 zal 75% van de organisaties die profiteren van gedistribueerde bedrijfsvoordelen, 25% sneller een omzetgroei realiseren dan concurrenten

Totale ervaring

Tegen 2026 zal 60% van de grote ondernemingen de totale ervaring gebruiken om hun bedrijfsmodellen te transformeren om klanten- en werknemersbelangen van wereldklasse te bereiken.

Autonome systemen

Tegen 2024 zal 20% van de organisaties die autonome systemen of apparaten verkopen, van klanten eisen dat ze afzien van schadeloosstellingsbepalingen met betrekking tot aangeleerd gedrag van hun producten.

Generatieve AI

Tegen 2025 zal generatieve AI 10% van alle geproduceerde data uitmaken, tegen minder dan 1% vandaag

Misschien vind je deze berichten ook interessant