Home Bots & Brains Stanford laat DeLorean driften zonder bestuurder

Stanford laat DeLorean driften zonder bestuurder

door Pieter Werner

Onderzoekers van het Amerikaanse Stanford hebben een autonoom rijdende auto geleerd om te driften over een parcours van een kilometer lengte. De door henzelf omgebouwde en volledig elektrische DeLorean, die MARTY is gedoopt, deed dat met een accuratesse die volgens de onderzoekers die van een zeer goede menselijke chauffeur evenaart. De inzichten die zij hiermee hebben opgedaan willen ze gebruiken om autonome auto’s beter te laten reageren in gevaarlijke situaties.

Gevaarlijke situaties

Driften is het oversturen van een auto die zich vervolgens zijwaarts in een bepaalde richting beweegt. Normaal gesproken probeert Electronic Stability Control-software in voertuigen juist driften van auto’s te voorkomen omdat het een instabiele situatie is die voor de meeste mensen moeilijk te beheersen is. Maar voor autonome voertuigen zou driften juist een manier kunnen zijn om uit gevaarlijke situaties te komen.

Meer opties

Het team van Stanford-onderzoekers analyseerde de manier waarop topcoureurs omgaan met driften. Die uitkomsten zijn vervolgens verwerkt in de software om ervoor te zorgen dat de autonome auto ook op die manier omgaat met drift. Hiermee zou de auto in verschillende situaties meer opties hebben om te reageren. De software is met succes getest op een parcours van een kilometer, zoals in bovenstaande video te zien is.

Misschien vind je deze berichten ook interessant