Home Bots & Brains Robots leren sneller met kwantumtechnologie

Robots leren sneller met kwantumtechnologie

door Marco van der Hoeven

Een internationale team wetenschappers van de Universiteit van Wenen, de Universiteit van Innsbruck, de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen, de Universiteit Leiden en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum is erin geslaagd om experimenteel te bewijzen dat robots sneller leren met kwantumtechnologie.

Robots die computerspelletjes oplossen, menselijke stemmen herkennen of helpen bij het vinden van optimale medische behandelingen: dat zijn maar een paar voorbeelden van wat kunstmatige intelligentie de afgelopen jaren heeft voortgebracht. De voortdurende race naar betere machines heeft geleid tot de vraag hoe en met welke middelen verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Tegelijkertijd heeft de enorme voortgang in kwantumtechnologieën de kracht van kwantumfysica laten zien, niet alleen in theorie, maar ook voor praktische toepassingen. Vandaar het idee om de twee velden samen te voegen: aan de ene kant kunstmatige intelligentie met zijn autonome machines; aan de andere kant, de kwantumfysica met zijn krachtige algoritmen.

Lees hier het volledige verhaal

Misschien vind je deze berichten ook interessant