Home Bots & Brains ROC Mondriaan en MBO Bonaire vormen ‘Classroom of the Future’

ROC Mondriaan en MBO Bonaire vormen ‘Classroom of the Future’

door Pieter Werner

Het ROC Mondriaan in Den Haag en de Scholengemeenschap Unit MBO op Bonaire zijn voortaan met elkaar verbonden als ‘Classroom of the Future’. Met dit initiatief is een digitale live online leeromgeving gecreëerd, die bijna 8.000 kilometer overbrugt. De verbinding maakt ‘les-op-zeer-lange-afstand’ mogelijk, waarbij educatie en innovatie samenkomen.

Het onderwijsconcept ‘Classroom of the Future’ is opgezet om het ICT-beroepsonderwijs op Bonaire te versterken en kennis beschikbaar te stellen die voorheen niet toegankelijk was. De achterliggende technologie wordt geleverd door Cisco en Axians. Zij hebben de lokalen ingericht met apparatuur als WebEx videoschermen en Cisco WebEx Collaboration Tools. Zo kunnen docenten vanuit Nederland in Bonaire lesgeven, kan er overleg plaatsvinden, kunnen docenten worden getraind en kunnen studenten in Nederland en Bonaire internationaal samenwerken.

Staatssecretaris koninkrijksrelaties en digitalisering, Alexandra van Huffelen, zegt: “Deze ‘Classroom of the Future is een mooi initiatief. Een samenwerkingsverband tussen MBO Bonaire en ROC Mondriaan dat ervoor zorgt dat studenten en docenten nog makkelijker en op afstand met elkaar samen kunnen samenwerken. Deze samenwerking zorgt ervoor dat je meer onafhankelijk van elkaar kunt zijn en op andere plekken kunt werken en leren.”

Digitale inclusieve toekomst

‘Classroom of the Future’ is onderdeel van Cisco’s Networking Academy Program (NetAcad), een MVO IT-opleidingsprogramma beschikbaar in 180 landen met alleen al afgelopen schooljaar wereldwijd 3 miljoen studenten. De studenten in Bonaire volgen ook het NetAcad programma en krijgen les in Networking, Security, Programmability en Python.

Het beschikbaar stellen van het NetAcad onderwijsprogramma zorgt voor technische gelijkwaardigheid, de sociale impact van het programma is dan ook substantieel. Ook bedrijven op Bonaire hebben behoefte aan gekwalificeerde ICT-ers op mbo-niveau, een opleiding op dat niveau ontbrak op het eiland waardoor jongeren na hun vo-opleiding veelal vertrokken om verder te studeren. Door deze lesomgeving hebben jongeren toegang tot kennis die voorheen niet voorhanden was waardoor zij niet meer genoodzaakt zijn Bonaire te verlaten en dus tegemoet kunnen komen aan de wensen van het bedrijfsleven.

Misschien vind je deze berichten ook interessant