Home Bots & Brains Robotarm aangestuurd met AR

Robotarm aangestuurd met AR

door Pieter Werner

Onderzoekers van het Imperial College London hebben een robotarm ontworpen die met behulp van een augmented reality (AR)-bril kan worden bewogen. De flexibele arm kan in alle richtingen draaien, waardoor hij bruikbaar is in productie, onderhoud in medische toepassingen.

In plaats van te worden beperkt door ledematen en gewrichten, is de veelzijdige arm gemakkelijk buigbaar in een groot aantal verschillende vormen. In praktijk zouden mensen die naast de robot werken de arm handmatig in de precieze vorm buigen die nodig is voor een taak. Het is echter moeilijk gebleken voor gebruikers om de robot in specifieke vormen te buigen zonder begeleiding.

Sjablonen

Om de gebruiksvriendelijkheid van de robot te vergroten, hebben onderzoekers van Imperial’s REDS (Robotic manipulatie: Engineering, Design, and Science) Lab een systeem ontworpen waarmee gebruikers in AR kunnen zien hoe ze hun robot kunnen configureren. Met een slimme bril met mixed reality en camera’s voor het volgen van bewegingen, zien gebruikers sjablonen en ontwerpen voor zich, geprojecteerd op hun echte omgeving. Vervolgens buigen ze de robotarm totdat die overeenkomt met de sjabloon, die groen wordt bij een succesvolle configuratie, zodat de robot kan worden vergrendeld.

Mogelijke toepassingen zijn onder meer productie en onderhoud van gebouwen en voertuigen. Omdat de arm licht van gewicht is, kan hij ook worden gebruikt op ruimtevaartuigen waar elke kilogram telt. Het is ook zacht genoeg dat het kan worden gebruikt bij behandeling van blessures, waarbij een patiënt wordt geholpen een oefening uit te voeren terwijl hun fysiotherapeut een andere uitvoert.

Misschien vind je deze berichten ook interessant