Home Bots & Brains Robots vinden verloren voorwerpen

Robots vinden verloren voorwerpen

door Pieter Werner

Ingenieurs van de Universiteit van Waterloo hebben een nieuwe manier ontdekt om robots te programmeren om mensen met dementie te helpen bij het lokaliseren van medicijnen, brillen, telefoons en andere voorwerpen die ze zijn kwijtgeraakt.

En hoewel de focus ligt op het helpen van een specifieke groep mensen, zou de technologie ook kunnen worden gebruikt door iedereen die heeft gezocht naar iets dat ze kwijt zijn.

“De impact hiervan op de lange termijn is enorm”, zegt dr. Ali Ayub, een postdoctoraal onderzoeker in elektrische en computertechniek. “Een gebruiker kan niet alleen betrokken zijn bij een begeleidende robot, maar ook bij een gepersonaliseerde begeleidende robot die hen meer onafhankelijkheid kan geven.”

Ayub en drie collega’s werden getroffen door het snel stijgende aantal mensen dat te maken heeft met dementie, een aandoening die de hersenfunctie beperkt en verwarring, geheugenverlies en invaliditeit veroorzaakt. Veel van deze personen vergeten herhaaldelijk de locatie van alledaagse voorwerpen, wat hun kwaliteit van leven aantast en de zorgverleners extra belast.

Ingenieurs geloofden dat een begeleidende robot met een eigen episodisch geheugen in dergelijke situaties een game-changer zou kunnen zijn. En ze slaagden erin kunstmatige intelligentie te gebruiken om een nieuw soort kunstmatig geheugen te creëren.

Het onderzoeksteam begon met een Fetch mobiele manipulatorrobot, die een camera heeft om de wereld om zich heen waar te nemen.

Vervolgens programmeerden ze met behulp van een algoritme voor objectdetectie de robot om een geheugenlogboek van specifieke objecten in zijn camerabeeld te detecteren, te volgen en bij te houden via opgeslagen video. Omdat de robot het ene object van het andere kan onderscheiden, kan hij de tijd en datum registreren waarop objecten zijn zicht binnenkomen of verlaten.

Onderzoekers ontwikkelden vervolgens een grafische interface waarmee gebruikers objecten kunnen kiezen die ze willen volgen en, na het typen van de namen van de objecten, ernaar kunnen zoeken op een smartphone-app of computer. Zodra dat gebeurt, kan de robot aangeven wanneer en waar hij het specifieke object voor het laatst heeft waargenomen.

Tests hebben aangetoond dat het systeem zeer nauwkeurig is. En hoewel sommige mensen met dementie de technologie misschien ontmoedigend vinden, zei Ayub dat zorgverleners het gemakkelijk zouden kunnen gebruiken.

In de toekomst zullen onderzoekers gebruikersonderzoeken uitvoeren met mensen zonder handicap en vervolgens met mensen met dementie.

Credit: University of Waterloo

Misschien vind je deze berichten ook interessant