Home Bots & Business Robotica stimulans voor samenleving en economie in Odense

Robotica stimulans voor samenleving en economie in Odense

‘Werkgelegenheid voor meer dan 4.600 mensen en de oprichting van meer dan 130 bedrijven’

door Marco van der Hoeven

Aan het begin van het European Robotic Forum 2023 benadrukte de burgemeester van Odense, Peter Rahbæk Juel, de impact die de robotica-industrie heeft gehad op zijn gemeenschap. Tijdens een receptie in het stadhuis van Odense zei hij dat het roboticacluster werkgelegenheid biedt aan 4.600 mensen en al een ecosysteem van 130 bedrijven omvat.

Odense is uitgegroeid tot een van ’s werelds toonaangevende roboticaclusters. Burgemeester Peter Rahbæk Juel schreef het succes toe aan de samenwerking tussen lokale ondernemingen, de Universiteit van Zuid-Denemarken en de gemeente Odense. Hij benadrukte dat de robotica-industrie een van de dichtstbevolkte clusters ter wereld is geworden en dat de stad nu concurreert met bekende gebieden zoals Silicon Valley, Boston en München.

De burgemeester benadrukte dat het succes niet mogelijk zou zijn geweest zonder de inzet van de Universiteit van Zuid-Denemarken, die een basis biedt voor het robotica-ecosysteem met onderzoekers van wereldklasse en innovatieve geesten. Hij voegde eraan toe dat Odense Robotics snel een sterk en veerkrachtig raamwerk heeft opgebouwd, waardoor start-ups de ondersteuning en structuur hebben om te groeien.

School

Het roboticacluster heeft geleid tot werkgelegenheid voor meer dan 4.600 mensen en de oprichting van meer dan 130 bedrijven, waaronder industrie-reuzen zoals Universal Robots. Het bedrijf heeft onlangs zijn duizendste werknemer ingeschreven en bouwt ’s werelds grootste hub voor collaboratieve robots.

Het ecosysteem is ook aan het groeien met innovatieve start-ups die oplossingen en technologieën voor de toekomst creëren. De stad Odense investeert zwaar in het creëren van een raamwerk voor het cluster en toekomstige generaties. De burgemeester kondigde de opening aan van een nieuwe basisschool, die hij tot de beste roboticaschool ter wereld wil maken. De school zal nauwe samenwerkingen hebben met toonaangevende lokale robotbedrijven om hoge standaarden te garanderen.

Toekomst

Hij voorziet een toekomst waarin collaboratieve robots nauw samenwerken met productiemedewerkers, waardoor elke werknemer veel meer kan doen in minder tijd. Zorgrobots zullen een integraal onderdeel worden van ziekenhuizen door taken te automatiseren en zorgverleners vrij te maken. Collaboratieve robots zullen helpen om de waarde van werknemers op de arbeidsmarkt te verhogen en de uitdaging van de voortdurende krimping van de beroepsbevolking aan te pakken.

Zie ook

Reportage: Het succes van Odense

Misschien vind je deze berichten ook interessant