Home Bots & Business Robot bezorgt 1.500 pakketten

Robot bezorgt 1.500 pakketten

door Marco van der Hoeven

Sinds 2022 hebben de Clevon-robots van DHL Express Estland bijna 1500 pakketten bezorgd. Wat ooit als een pilotproject startte, is geleidelijk veranderd in een reguliere dienst; Clevon’s Autonomous Robot Carrier (ARC) is nu een integraal onderdeel van DHL Express Estland’s voertuigvloot.

In de aanvangsfase verzorgde de ARC interne zendingen tussen drie DHL Express-kantoren in de Estse hoofdstad Tallinn. Al snel werden ook zakelijke klanten bediend, en sinds dit jaar is de dienst uitgebreid naar particuliere klanten.

Kristina Laaneots, de Managing Director van DHL Express Estland, deelde: “Aanvankelijk was er veel onzekerheid. Noch wij, noch het wereldwijde team van DHL, hadden eerder zo’n oplossing getest. Echter, een jaar van intensieve samenwerking heeft het grote potentieel van deze technologie aangetoond.”

Klanttevredenheid

Clevon’s CEO, Sander Sebastian Agur, waardeert ook de samenwerking: “DHL Express, als onze langst bestaande partner, staat erg open voor innovaties. We hebben verschillende concepten getest en hebben waardevolle feedback ontvangen. Dit heeft een stevig fundament gelegd voor verdere groei van autonome last-mile-diensten, zowel in Estland als wereldwijd.”

De derde generatie van Clevon’s robot levert op werkdagen pakketten aan klanten door heel Tallinn. Met toestemming van de stad opereert de robot zonder beperkingen, zelfs in de streng gereguleerde historische binnenstad. De volledig elektrische ARC is een stille, milieuvriendelijke oplossing die pakketten snel, veilig en efficiënt aflevert, met een klanttevredenheidsscore (NPS*) van 81%.

Efficiëntie en Duurzaamheid

Het streven is om de meest efficiënte operationele modellen te ontwikkelen voor de robotkoeriers, om zo de last-mile-bezorging te optimaliseren en de algemene adoptie van autonome carriers te ondersteunen. Een getest model, de ‘bloem’, optimaliseert de inzet van zowel bestelwagens als robotcarriers, waardoor de algehele efficiëntie toeneemt.

Kristina Laaneots benadrukt dat het doel niet is om menselijke koeriers te vervangen: “Het vinden van menselijke koeriers wordt steeds uitdagender. Zelfrijdende robots kunnen ons helpen meer pakketten sneller te leveren, terwijl mensen zich kunnen focussen op premiumdiensten.”

Sander Sebastian Agur voegt toe: “Er is wereldwijde interesse in Clevon’s autonome bezorgtechnologie. Samen met partners zoals DHL en ons toegewijde team maken we stappen naar autonoom en duurzaam last-mile-vervoer.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant