Home Bots & Brains Rijexamen voor autonome voertuigen

Rijexamen voor autonome voertuigen

door Pieter Werner

De ITU Focus Group on ‘AI for autonomous and assisted driving’ gaat werken aan internationale standaarden voor het volgen en beoordelen van ‘AI-chauffeurs’ die autonome voertuigen besturen. Volgens de ITU is het cruciaal om vertrouwen op te bouwen in autonome voertuigen, omdat deze voertuigen een belangrijke rol kunnen gaan spelen in het terugdringen van de momenteel 1,3 miljoen verkeersdoden die jaarlijks vallen.

Doelstellingen

De doelstellingen van de focusgroep zijn: AI zal nooit onvoorzichtig of gevaarlijk rijden; AI zal er altijd maximaal naar streven botsingen te voorkomen; AI is zeker zo goed of zelfs beter dan een competente, voorzichtige menselijke chauffeur.

Veiligheid

“Connectiviteit en automatisering hebben een enorm potentieel om de veiligheid op de weg te verbeteren,” zegt ITU secretaris-generaal Houlin Zhao. “Deze Focusgroep is een mooi initiatief om ervoor te zorgen dat assisted en autonome voertuigtechnologieën zich zodanig gedragen dat ze die belofte waar kunnen maken.”

Turing Test

“Moet er een equivalent zijn van een Turing Test voor AI op onze wegen? Absoluut,” voegt de voorzitter van de Focusgroep, Bryn Balcombe van de Autonomous Drivers Alliance (ADA) eraan toe. “Vooral omdat alle bestuurders, zowel mensen als AI, een gedeeld beeld moeten hebben om zowel gedrag als risico te kunnen inschatten.”

Het project komt voort uit de bijeenkomst AI for Good, eerder dit jaar in Geneve. Bekijk hier de reportage die we daar maakten.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant