Home Bots & Business Onderzoek: ‘Markt voor autonome voertuigen zal blijven groeien’

Onderzoek: ‘Markt voor autonome voertuigen zal blijven groeien’

door Pieter Werner

Ondanks een tijdelijke dip door de impact van COVID-19 zal de markt voor autonome voertuigen blijven groeien. Vooral het streven naar reductie van het aantal ongelukken door menselijke fouten zal een drijvende kracht blijven achter de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, zeggen onderzoekers van Technavio.

De markt voor autonome voertuigen zal naar verwachting groeien met 1,43 miljard dollar in de periode 2020-2024. COVID-19 zal weliswaar een forse impact hebben in het eerste kwartaal van dit jaar, maar in de daaropvolgende kwartalen zal dat effect minder worden, met uiteindelijk een beperkte impact op de economische groei voor het hele jaar.

Menselijke fouten

Menselijke fouten zoals slaperigheid, verminderde concentratie en vermoeidheid zijn volgens de onderzoekers van Technavio de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Bovendien zorgen acties zoals berichten sturen, surfen op het internet en telefoneren tijdens het rijden het risico op ongevallen. Daarom richten autofabrikanten zich op de ontwikkeling van semi-autonome voertuigen die vrij zijn van menselijke fouten, waardoor het aantal verkeersdoden wordt verminderd. Dit stimuleert weer de vraag naar geavanceerde geautomatiseerde systemen.

R&D

Volgens Technavio zullen de hogere uitgaven aan R&D voor autonome voertuigen een positieve impact hebben op de markt en aanzienlijk bijdragen aan de groei de komende jaren. Autofabrikanten over de hele wereld investeren aanzienlijk in de ontwikkeling van autonome voertuigen. Ford investeerde bijvoorbeeld ongeveer 1 miljard dollar in Argo AI, een bedrijf dat autonome rijtechnologieën en robotica ontwikkelt. Evenzo investeerden General Motors, Greylock Partners en de Softbank Group ongeveer 160 miljoen dollar in Nauto, een technologische startup die technologie ontwikkelt voor autonome auto’s.

Noord-Amerika

Dergelijke investeringen in de ontwikkeling van autonome technologieën zal naar verwachting een positief effect hebben op de groei van de mondiale markt voor autonome technologie. De Noord-Amerikaanse regio leidde in 2019 de markt voor autonome voertuigen, gevolgd door Europa, APAC, Zuid-Amerika en MEA. Noord-Amerika zal naar verwachting de hoogste groei realiseren door de toenemende acceptatie van krachtige autonome voertuigen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant