Home Bots in Society BZ Engeland stopt met omstreden algoritme

BZ Engeland stopt met omstreden algoritme

door Pieter Werner

Het Engelse Ministerie van Binnenlandse Zaken stopt met een algoritme dat gebruikt werd bij het behandelen van visumaanvragen. Volgens diverse criticasters was het algoritme ‘racistisch’, en bevoordeelde het blanke mensen.

De Joint Council for the Welfare of Immigrants  (JCWI) en de Digital Rights groep Foxglove streden al langer tegen gebruik van het algoritme. Het systeem verwerkte informatie die door visumaanvragers werd verstrekt automatisch, waarbij elke persoon een kleurcode kreeg op basis van een “stoplicht” -systeem – groen, oranje of rood.

Nationaliteit

Een gebruikte maatstaf was nationaliteit. Volgens FoxGlove zou het ministerie van Binnenlandse Zaken een “geheime lijst van verdachte nationaliteiten” hebben, die automatisch een rode beoordeling zou krijgen. Ook was er volgens JCWI en Foxglove een feedbackloop, omdat visumbeslissingspercentages zouden worden gebruikt om te beslissen welke landen op de lijst van “verdachte nationaliteiten” komen.

Opgeschort

Het gebruik van het algoritme wordt komende vrijdag opgeschort. Een nieuw systeem zal naar verwachting in het najaar in gebruik worden genomen. Totdat het nieuwe systeem is ingevoerd, wordt het verwerken van visumaanvragen gebaseerd op informatie over de specifieke persoon – zoals hun eerdere reis – en wordt geen rekening gehouden met de nationaliteit.

Misschien vind je deze berichten ook interessant