Home Bots in Society ‘AI kan 300 miljoen FTE raken’

‘AI kan 300 miljoen FTE raken’

door Pieter Werner

Onderzoek door Goldman Sachs laat zien dat de nieuwste doorbraken in AI tot een kwart van het werk in de VS en de Eurozone kunnen automatiseren. Hoewel dit zou kunnen leiden tot een productiviteitsboom, zou het ook “aanzienlijke verstoring” op de arbeidsmarkt kunnen veroorzaken, waarbij het equivalent van 300 miljoen fulltime banen in grote economieën het risico lopen om te worden geautomatiseerd.

Volgens Goldman Sachs zouden “generatieve” AI-systemen, zoals ChatGPT, die inhoud kunnen creëren die niet te onderscheiden is van menselijke output, op de lange termijn het jaarlijkse wereldwijde BBP met 7 procent kunnen verhogen in de komende tien jaar. Advocaten en administratief personeel zouden tot degenen behoren die het grootste risico lopen om overbodig te worden.

Het onderzoek suggereert ook dat twee derde van de banen in de VS en Europa in zekere mate blootstaat aan AI-automatisering, op basis van gegevens over de taken die typisch worden uitgevoerd in duizenden beroepen. De meeste mensen zouden echter minder dan de helft van hun werklast geautomatiseerd zien en zouden waarschijnlijk doorgaan met hun werk, waarbij sommige van hun tijd vrijkomt voor meer productieve activiteiten.

In de VS zou dit van toepassing moeten zijn op 63 procent van de beroepsbevolking, terwijl nog eens 30 procent die in fysieke of buitenberoepen werkt, niet beïnvloed zou worden, hoewel hun werk misschien vatbaar zou zijn voor andere vormen van automatisering. Ongeveer 7 procent van de Amerikaanse werknemers zou echter in banen zitten waar ten minste de helft van hun taken door generatieve AI kan worden gedaan en kwetsbaar zijn voor vervanging.

Goldman Sachs schat dat ongeveer een vijfde van het werk op mondiaal niveau door AI kan worden gedaan, ofwel ongeveer 300 miljoen fulltime banen in grote economieën. De impact van AI op de arbeidsmarkt is echter een onderwerp van debat, waarbij sommige academische studies een veel bredere impact suggereren dan geschat door Goldman Sachs.

Het potentieel van AI-technologieën om de arbeidsmarkt te transformeren en de groei van de productiviteit nieuw leven in te blazen, is onmiskenbaar, maar het vormt ook een risico voor veel banen. Hoewel nog moet blijken hoe AI uiteindelijk de economie zal beïnvloeden, moeten beleidsmakers, bedrijven en werknemers nu beginnen na te denken over hoe ze zich kunnen aanpassen aan deze veranderingen en een meer veerkrachtige arbeidsmarkt kunnen creëren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant