Home Bots in Society Buyer Group presenteert Marktvisie over verantwoorde inzet van AI en Drones

Buyer Group presenteert Marktvisie over verantwoorde inzet van AI en Drones

door Pieter Werner

De Buyer Group heeft een marktvisie gepresenteerd over het verantwoordelijk inzetten van kunstmatige intelligentie (AI) voor beeldherkenning met drones. Deze visie, voortkomend uit de samenwerking van verschillende overheidsorganisaties, biedt inzichten in het groeiende gebruik van AI en drones voor publieke taken. De marktvisie richt zich op de analyse van dronebeelden voor het verkrijgen van bruikbare informatie in diverse toepassingen, waaronder het monitoren van biodiversiteit, gebouweninspectie en onderhoud van infrastructuur.

De Buyer Group heeft deze visie ontwikkeld op basis van praktijkervaringen van deelnemers en informatie uit een marktconsultatie. De groep, die kennis en ervaringen op het gebied van AI en drones deelt, streeft naar een verantwoorde innovatie in deze technologieën. In de visie worden vier thema’s belicht: het borgen van de kwaliteit van algoritmen, cybersecurity, datadelen en ethiek. Elk thema bevat specifieke aandachtspunten voor overheden om te overwegen bij de aanschaf van slimme oplossingen.

Elja Daae, Beleidscoördinator AI en Algoritmen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, benadrukt het belang van deze marktvisie. Ze wijst op de complexiteit bij de inkoop en inzet van AI in de praktijk, waarbij naast technische aspecten ook ethiek en publieke acceptatie belangrijke overwegingen zijn. Deze marktvisie dient als een handreiking voor het verantwoord ontwikkelen en inzetten van digitale innovaties op het gebied van AI en drones.

Misschien vind je deze berichten ook interessant