Home Bots in Society Deepfake ‘Robocalls’ proberen de presidentiële voorverkiezingen te verstoren

Deepfake ‘Robocalls’ proberen de presidentiële voorverkiezingen te verstoren

door Pieter Werner

Justitie in New Hampshire is een onderzoek gestart naar een reeks robocalls waarin ten onrechte president Joe Biden werd nagebootst, waarbij de Democraten werden opgeroepen niet te stemmen tijdens de komende presidentiële voorverkiezingen. Dit onderzoek werd gelanceerd naar aanleiding van een rapport van NBC News, waarin de misleidende aard van de oproepen werd benadrukt.

De robocalls, met een stem die leek op die van president Biden, bevatten de boodschap dat stemmen tijdens de voorverkiezingen van dinsdag de Republikeinse inspanningen zou ondersteunen om Donald Trump te herverkiezen. Het kantoor van de procureur-generaal heeft aangegeven dat deze oproepen een kunstmatige creatie lijken te zijn, gericht op het verstoren van de presidentsverkiezingen in New Hampshire en het onderdrukken van de opkomst.

Kathy Sullivan, een prominent figuur in de New Hampshire Democratic Party en voormalig voorzitter, raakte erbij betrokken toen haar persoonlijke telefoonnummer werd weergegeven op de nummerherkenning van degenen die de oproep ontvingen. Sullivan, die momenteel een super PAC leidt die een campagne ondersteunt om in de naam van Biden in de voorverkiezingen te schrijven, meldde dat hij telefoontjes had ontvangen van personen die de robocall hadden ontvangen. Ze verduidelijkte dat ze niet betrokken was bij het tot stand komen of verspreiden van deze oproepen.

Inhoud

De inhoud van de robocall begon met de zinsnede ‘Wat een malarkey’, een term die vaak door president Biden wordt gebruikt, en adviseerde de ontvangers om hun stem te bewaren voor de verkiezingen van november, waarbij ten onrechte werd beweerd dat stemmen op dinsdag geen impact zou hebben.

Dit incident vindt plaats in de context van een uniek voorverkiezingenschema, waarbij de voorverkiezingen in New Hampshire na die van South Carolina plaatsvonden, waardoor de naam van president Biden niet verscheen bij de stemming van dinsdag. Desondanks hebben lokale Biden-aanhangers een schrijfcampagne gelanceerd, zowel ter ondersteuning van Biden als als statement over de lange traditie van New Hampshire in het presidentiële voorverkiezingsproces.

Niet geïdentificeerd

De reikwijdte van de distributie van de robocall en de specifieke demografische doelgroep blijven onduidelijk. Het gebruik van telefoonnummers van kiezers, die kunnen worden verkregen bij datamakelaars, duidt echter op een berekende aanpak van deze misleidende campagne. De bron van deze robocalls blijft onbekend, maar Sullivan sprak haar overtuiging uit dat het doel was om de positie van Joe Biden onder de kiezers te schaden.

Het kantoor van de procureur-generaal heeft het belang benadrukt van het negeren van de boodschap van de robocall en heeft verzekerd dat zij dit incident grondig onderzoeken als een schijnbaar geval van onwettige kiezersonderdrukking.

Misschien vind je deze berichten ook interessant