Home Bots & Business Robots prominent aanwezig op techbeurzen

Robots prominent aanwezig op techbeurzen

door Pieter Werner

Tijdens de techbeurzen IFA in Berlijn en CIFTIS in Beijing spelen robots een prominente rol. In het geval van IFA gaat het vooral om consumententoepassingen, terwijl bij CIFTIS de categorie servicerobots zichtbaar aanwezig is. Ook trends als AI en IoT, vaak gerelateerd aan de robotics-toepassingen, belangrijke trends op de beide beursvloeren.

Tijden de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) hebben de organisatoren een deel van expositieruimte gereserveerd voor servicerobots, onder de noemer “Dynamisch beeld van slim leven”. De producten in deze ruimte tonen de interactie tussen mens en machine, met onder meer vierpotige robothonden, tafeltennisrobots, onderwaterrobots, geleide-robots en interactieve spraakrobots. Het speciale tentoonstellingsgebied van servicerobots beslaat 8.800 vierkante meter.

Hotels

Volgens ondernemer Yao Jincheng, oprichter van de Star Speed ​​Store, worden hun servicerobots nu voornamelijk gebruikt voor bezorging in gesloten scenario’s, zoals huishoudelijke diensten in hotels, goederenbezorging en online retail. Tijdens de COVID-19-preventie en -bestrijding dit jaar worden deze robots gedoneerd aan verschillende ziekenhuizen die de geïnfecteerde patiënten behandelen voor aflevering op de afdeling, medicijnen en artikelen. De servicerobots worden steeds meer ingezet. Volgens het World Robot Report 2019, uitgebracht door de International Federation of Robotics, is de verkoop van servicerobots in 2019 met 32% gestegen tot 9,2 miljard dollar.

Consumenten

In Berlijn is vandaag de laatste dag van IFA, waar veel aandacht was voor smart home-toepassingen en producten die consumenten helpen. Vaak gaat het daarbij om een combinatie van IoT, 5G, Mixed Reality, AI en robotica. Vanwege corona-maatregelen was het aantal deelnemers beperkt, maar door de fysieke component is IFA de eerste Europese techbeurs die weer plaatsvindt na de massale afgelasting van evenementen.

Stofzuiger

Typisch voor de getoonde consumentenoplossingen is Neato Robotics, leverancier van intelligente robotstofzuigers voor thuisgebruik. Die lanceerde een reeks nieuwe modellen Het instellen van deze robots gebeurt met een Bluetooth-verbinding naar Wi-Fi en een gestroomlijnd proces in zes stappen via de MyNeato-app. Een andere robotstofzuiger, de Roomba vcan iRobot, sleepte een Product Technology Innovation Award in de wacht in de categorie smart cleaning vanwege nieuwe sterilisatiemogelijkheden.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant