Home Bots & Business COVID-19 is enorme stimulans voor servicerobots

COVID-19 is enorme stimulans voor servicerobots

door Pieter Werner

De markt voor servicerobots maakt een enorme groei door dankzij de coronacrisis. De omvang van die markt werd vorig jaar geschat op 14,39 miljard dollar. In de periode 2020-2025 zal hij naar verwachting groeien met 25 procent per jaar, tot 63,8 miljard dollar in 2025. De belangrijkste oorzaak voor deze groei is volgens Rearchandmarkets de vraag naar robots die onderling menselijk contact tot en minimum beperken.

Technologische innovaties op het gebied van cognitie, interactie en bediening hebben servicerobotica aantrekkelijker gemaakt. Nieuwe technologie en leveranciers van componenten hebben een belangrijke rol gespeeld bij het vooruit helpen van het robotica-ecosysteem. Zo levert Preferred Networks, een technologie-startup uit Tokio, zijn AI-technologie voor de autonome rijsystemen van Toyota Motor en voor de robots die door Fanuc worden geproduceerd.

AI

Ook hebben onderzoekers van de University of California in april 2019 een robot ontwikkeld die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om ingewikkelde menselijke taken uit te voeren, zoals helpen bij het opvouwen van de was of het zetten van een kopje koffie. Servicerobots worden ingezet voor persoonlijke huishoudelijke doeleinden, zoals stofzuigen en vloerreiniging, ouderenhulp en entertainment. De vergrijzende bevolking van de landen van Azië-Pacific, zoals Japan en China, stimuleert de groei in de medische technologiesector, waardoor een enorme markt voor servicerobots ontstaat.

Dienstensector

LG Electronics test robots die werknemers in de dienstensector kunnen vervangen. De robots van het bedrijf zijn ontworpen om taken uit te voeren, zoals het bezorgen van eten en drinken aan klanten in hotels en luchthavenlounges, om in- en uitcheckdiensten bij hotels af te handelen en zelfs bagage te dragen.

Desinfectie

De uitbraak van COVID-19 zal de acceptatie van servicerobots alleen maar stimuleren voor het uitvoeren van verschillende taken, zoals contactloze bezorging, desinfectie, bezorging van medicijnen en voedsel en assistentie bij grenscontroles. Bovendien spelen robots een cruciale rol in de strijd tegen coronavirus SARS-CoV-2. Volgens IFR hebben Chinese ziekenhuizen bijvoorbeeld meer dan 2.000 UVD-desinfectie-robots besteld bij de Deense fabrikant Blue Ocean Robotics. Deze robots bewegen zich autonoom door patiëntenkamers en bedekken alle kritische oppervlakken met de juiste hoeveelheid UV-C-licht om virussen te doden.

Bouw

Professionele robots bestaan ​​uit veldrobots, defensie- en beveiligingsrobots, medische assisterende robots (MAR), openbare assistent-robots, robots in de elektrische industrie en robots voor constructiedoeleinden. De bouwsector heeft servicerobots gebruikt om uitdagingen zoals hoge arbeidskosten, tekort aan arbeidskrachten en arbeidsongevallen het hoofd te bieden. Het helpt ook bij het bouwen van betrouwbaardere gebouwen omdat er minder kans is op menselijke fouten. Technologieën zoals 3D-printrobots en slooprobots fungeren verder als een katalysator bij de acceptatie van robots in de bouwsector.

Misschien vind je deze berichten ook interessant