Home Bots & Business Onderzoek: ‘AI biedt IT-managers enorme mogelijkheden

Onderzoek: ‘AI biedt IT-managers enorme mogelijkheden

door Pieter Werner

Het aantal software-applicaties dat IT-teams op hun werkcomputers hebben staan is dit jaar met 71% is gestegen. Om deze spiraal van complexiteit in goede banen te leiden, omarmen met name senior IT-professionals en jongere generaties AI om workflows te automatiseren en efficiënter te werken. 86% van de IT-professionals geeft aan dat hun organisaties al gebruikmaken van AI.

Dit blijkt uit onderzoek door Freshworks. In Nederland schatten de respondenten in dat hun bedrijf ongeveer €4,6 miljoen per jaar besteed aan software contracten, in Frankrijk is dat drie keer zoveel per organisatie. En op de vraag hoeveel je bedrijf kan besparen als IT alleen geld uitgaf aan absoluut noodzakelijke software is dat €1,7 miljoen, vergelijkbaar met Duitsland maar veel minder dan Frankrijk (€3,08).

Tijd en geld besparen

Hoewel IT-afdelingen dit jaar naar verwachting zullen groeien, kunnen zij niet meer uitgeven. Freshworks constateerde dat bedrijven in de VS elk jaar meer dan €14,600 per IT-medewerker kunnen besparen als ze AI gebruiken zodat medewerkers geen tijd meer kwijt zijn aan repetitieve taken. Dit betekent dat een onderneming met ten minste 5.000 medewerkers en gemiddeld 200 IT-professionals jaarlijks op zijn minst €2,8 miljoen zou kunnen besparen met AI.

Andere bevindingen uit het onderzoek:

  • IT-professionals werken met meer software dan ooit tevoren en zien mogelijkheden voor vereenvoudiging. In het afgelopen jaar is het aantal software-applicaties op de werkcomputers van IT-teams met 71% gestegenToch gebruiken IT-professionals dagelijks maar een derde (8 van de 24) van de applicaties waar zij toegang toe hebben. In 2022 was dat nog de helft.
  • IT-teams hechten met name belang aan efficiëntie. Ze vinden gebruiksgemak en efficiëntie belangrijkere aspecten van zakelijke software dan functionaliteit, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie.
  • AI elimineert repetitieve taken. IT-professionals zijn het erover eens dat AI tijd bespaart die anders aan repetitieve taken wordt besteed (49%) en hen in staat stelt complexere, zinvollere werkzaamheden uit te voeren (45%). Bovendien verwachten IT-professionals elke week meer dan vijf uur te kunnen besparen door AI te gebruiken voor repetitieve taken.

Senior-IT-managers

Senior managers geven aan dat men binnen de organisatie achter AI staat. Een paar opmerkelijke bevindingen:

  • Het gebruik van AI wordt over het algemeen gestimuleerd op de werkplek. Zeven van de tien (70%) Senior IT-managers geven aan dat het gebruik van AI actief wordt gestimuleerd door hun bedrijf, ten opzichte van 44% van de teamleiders/managers en 21% van de individuele medewerkers.
  • IT-managers geven het goede voorbeeld als het om de adoptie van AI gaat. Meer dan negen van de tien (91%) senior IT-professionals maken bij hun werkzaamheden momenteel gebruik van AI. Onder teamleiders/managers was dit percentage 66% en onder individuele medewerkers 33%.
  • Jongeren zijn pleitbezorgers voor AI. Jongere generaties spelen een cruciale rol bij de adoptie van AI. Acht van de tien (81%) millennials en 75% van de Gen Z’ers in de IT maken voor hun werk momenteel gebruik van AI. Dit percentage bedraagt 57% onder Gen X’ers en 27% onder babyboomers.

Het rapport is hier te vinden

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant