Home Bots & Business AI biedt kansen maar stelt retailers voor uitdagingen

AI biedt kansen maar stelt retailers voor uitdagingen

door Pieter Werner

Kunstmatige intelligentie (AI) is een veelbelovende technologie, vooral binnen de retailsector, maar brengt ook uitdagingen mee voor retailers, zo wijst onderzoek uit van ABN AMRO. In samenwerking met Q&A Insights Consultancy heeft ABN AMRO de meningen en ervaringen van 73 Nederlandse retailers geanalyseerd over het gebruik van AI, de potentie ervan en de uitdagingen die zij tegenkomen.

Volgens het onderzoek achten retailers AI vooral waardevol voor het voorspellen van consumentengedrag en het doen van productaanbevelingen. Van de bevraagde retailers vindt 96% het voorspellen van de vraag naar producten (zeer) waardevol, en 91% ziet het doen van productaanbevelingen in de webshop als een (zeer) waardevolle toepassing. Daarnaast wordt AI momenteel het meest gebruikt voor productaanbevelingen en voor het inzetten van chatbots en virtuele assistenten voor klantcontact.

Groei en Investeringen in AI

De retailsector toont groeiende interesse in AI, en een groeiend aantal bedrijven investeert in deze technologie. Echter, volgens de bevindingen zal het nog een tijd duren voordat AI op brede schaal wordt toegepast, vergelijkbaar met de introductietijd van online technologieën. Ondanks andere prioriteiten en het gebrek aan geschikt personeel, verwacht drie op de tien respondenten binnen 1 à 2 jaar operationeel te zijn met AI.

AI als kans, niet als bedreiging

Het onderzoek toont ook aan dat slechts 6% van de retailers AI ziet als een (ernstige) bedreiging voor hun organisatie. De meerderheid van de retailers ziet AI niet als een risico maar als een opportuniteit, ook al kan het op termijn meer laagdrempelig door consumenten gebruikt worden en hun keuzes beïnvloeden. Retailers zien hier vooral kansen om productie- en logistieke processen te optimaliseren, nieuwe producten te ontwikkelen en marketingboodschappen te personaliseren, wat concurrentievoordelen kan bieden en kosten kan besparen.

Uitdagingen en samenwerkingen

Ondanks het optimisme rond AI, zien veel retailers de implementatie ervan als een significante uitdaging, vooral vanwege een tekort aan vaardigheden en kennis. Tien procent van de retailers geeft aan niet over de benodigde kennis en vaardigheden te beschikken om AI te implementeren, en 62% ziet dit als een grote uitdaging. Het aantrekken van bekwaam personeel is een groot probleem en de strijd om talent is intens. Meer dan de helft van de retailers is van plan samen te werken met AI-kennispartners voor de implementatie van AI in hun organisatie.

Misschien vind je deze berichten ook interessant