Home Bots in Society OESO coördineert het nieuwe Global Partnership on Artificial Intelligence

OESO coördineert het nieuwe Global Partnership on Artificial Intelligence

door Pieter Werner

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal het secretariaat huisvesten van het Global Partnership on AI (GPAI), een nieuwe coalitie die ervoor moet zorgen dat kunstmatige intelligentie op verantwoorde wijze wordt gebruikt, op basis van mensenrechten en democratische waarden.

De GPAI brengt deskundigen uit de industrie, de overheid, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld samen om onderzoek en proefprojecten op het gebied van AI uit te voeren. Het doel, zoals uiteengezet door de oprichtende leden Australië, Canada, de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is het overbruggen van de kloof tussen theorie en praktijk over AI-beleid. Een voorbeeld zou zijn om te kijken hoe AI samenlevingen kan helpen reageren op en herstellen van de Covid-19-crisis. (Lees de gezamenlijke verklaring)

Betrouwbare AI

Door zijn secretariaat bij de OESO te baseren, kan de GPAI een sterke link leggen tussen internationale beleidsontwikkeling en technisch discours over AI, gebruikmakend van de expertise van de OESO op het gebied van AI-beleid en haar leiderschap bij het uitstippelen van de eerste internationale standaard voor betrouwbare AI – de OESO Principes over kunstmatige intelligentie. De OESO-beginselen vormden de basis van de G20-beginselen inzake AI die tijdens de Top van Osaka in juni 2019 zijn bekrachtigd.

Transformationele technologie

“AI is een werkelijk transformationele technologie die een katalyserende rol zou kunnen spelen in onze reactie op Covid-19 en andere wereldwijde uitdagingen, op voorwaarde dat deze met vertrouwen, transparantie en verantwoording wordt ontwikkeld en gebruikt”, aldus de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurría. “De lancering van GPAI, een initiatief dat is gebaseerd op de OECD AI Principles, markeert een belangrijke stap in de richting van dit doel. De OESO kijkt ernaar uit krachtige synergieën tot stand te brengen tussen baanbrekend wetenschappelijk werk dat GPAI voor ogen heeft en het leiderschap van de OESO op het gebied van AI.

Werkgroepen

GPAI, ontstaan uit het Canadese en Franse G7-voorzitterschap in 2018 en 2019, werd officieel voorgesteld door Frankrijk en Canada tijdens de Biarritz-top in augustus 2019. G7-leiders verwelkomden vervolgens officieel de bereidheid van de OESO om hun werk ter bevordering van AI te ondersteunen, in overeenstemming met haar aanbeveling over AI. De GPAI zal in eerste instantie bestaan ​​uit vier werkgroepen die zich richten op verantwoorde AI, gegevensbeheer, de toekomst van werk en innovatie en commercialisering.

Waarnemer

Als de hostingregeling wordt afgerond, zouden de bestuursorganen van GPAI, bestaande uit een Raad en een stuurgroep, worden ondersteund door een secretariaat dat is ondergebracht bij de OESO. De OESO zou ook permanent waarnemer zijn bij de bestuursorganen van GPAI en haar deskundigen nemen deel aan de werkgroepen en plenaire vergaderingen. De inaugurele bijeenkomsten van deze groepen worden eind 2020 verwacht. Het GPAI-secretariaat zal ook contacten onderhouden met kenniscentra in Montreal en Parijs.

Basis

De complementariteit van de GPAI-activiteiten met het OESO-werk zou de bewijsbasis waarop de OESO-beleidsanalyse is ontwikkeld, moeten versterken, en het inhoudelijke beleidswerk van de OESO zal eveneens de discussies in de GPAI-organen en werkgroepen informeren. Het hosten van het GPAI-secretariaat zal het potentieel van de OESO versterken om haar normen en haar beleidsanalyse te verspreiden en uit te voeren op gebieden als gegevensbeheer, toekomst van werk en verspreiding en productiviteit.

AI-principes

De AI-principes van de OESO, aangenomen in mei 2019 en nu ondersteund door meer dan 40 landen, omvatten vijf op waarden gebaseerde principes voor de verantwoorde inzet van AI en vijf aanbevelingen voor internationale samenwerking en beleid. Ze bieden een gids voor het ontwerpen en uitvoeren van AI-systemen op een manier die de belangen van mensen voorop stelt en ervoor zorgt dat AI-systeemontwerpers en -operators verantwoordelijk worden gehouden voor hun goede werking.

OECD-AI

De OESO exploiteert ook een online platform – de OECD AI Policy Observatory of OECD.AI – waar alle spelers op AI-gebied inzichten kunnen delen en kunnen samenwerken om AI-gerelateerd beleid vorm te geven. Het platform bevat gegevens en informatie over AI-trends en -beleid in ongeveer 60 landen en materiaal van partners in de academische wereld en de particuliere sector. Het Observatorium brengt werk uit de hele OESO samen op het gebied van AI-gerelateerde meet- en beleidskwesties en zal een solide basis bieden voor analyse en verder gebruik door de GPAI.

Misschien vind je deze berichten ook interessant