Home Bots in Beeld MoMA koopt Anatomy of an AI System

MoMA koopt Anatomy of an AI System

door Pieter Werner

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft het digitale project Anatomy of an AI System van Kate Crawford en Vladan Joler gekocht. In dit complexe schema laten de makers zien wat er allemaal achter de visueel eenvoudig uitgevoerde Amazon Echo zit aan menselijke arbeid, data en natuurlijke hulpbronnen.

Interactie

De kunstenaars waren gefascineerd door de onzichtbare wereld achter de schijnbaar eenvoudige interactie tussen mens en machine: “in this fleeting moment of interaction, a vast matrix of capacities is invoked: interlaced chains of resource extraction, human labor and algorithmic processing across networks of mining, logistics, distribution, prediction and optimization. The scale of this system is almost beyond human imagining, schrijven zij daarover op hun website.

Verantwoording

Ze betogen dat elk klein moment van gemak, van het beantwoorden van een vraag tot het aansteken van een licht of het spelen van een lied  een enorm planetair netwerk vereist, gevoed door de winning van niet-hernieuwbare materialen, arbeid en gegevens. “De benodigde hoeveelheid middelen is veel groter dan de energie en arbeid die een mens nodig heeft om een ​​huishoudapparaat te bedienen of een schakelaar om te zetten. Een volledige verantwoording van deze kosten is bijna onmogelijk, maar het wordt steeds belangrijker dat we de schaal en reikwijdte begrijpen als we de technische infrastructuur die ons leven doorkruist moeten begrijpen en besturen.”

Photography by Iwan Baan, Courtesy of MoMA

Misschien vind je deze berichten ook interessant