Home Bots & Brains MobileDrive bouwt autonome rijsystemen met digital twin-technologie.

MobileDrive bouwt autonome rijsystemen met digital twin-technologie.

door Pieter Werner

Siemens Digital Industries Software heeft aangekondigd dat MobileDrive een op modellen gebaseerde systeemtechniek (MBSE) inzet om de ontwikkeling van geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen (ADAS) te ondersteunen, met behulp van het Siemens Xcelerator-portfolio en digital twin-technologie.

Opgericht in 2021 als een joint venture van FIH Mobile en Stellantis, ontwikkelt MobileDrive infotainment, telematica en een cloudserviceplatform, samen met bijbehorende hardware en software. MobileDrive’s primaire interesse was om een op modellen gebaseerd framework te gebruiken om de algoritmen en softwarecontroles te ontwikkelen voor gemeenschappelijke en geavanceerde ADAS-toepassingen, zoals Lane Keep Assist (LKA), Emergency Lane Keeping (ELK), Lane Following Control (LFC), Auto Lane Change (ALC), Emergency Steering Assist (ESA) en Autonomous Emergency Steering (AES).

Om de organisatie hierbij te helpen, heeft het Simcenter Engineering- en Consulting-dienstenteam van Siemens samengewerkt met MobileDrive om een complete methodologie en roadmap te leveren voor haar ADAS-visie, terwijl ze de besturingsalgoritmen ontwikkelden en een gedetailleerd scenario-gebaseerd systeemmodel bouwden, inclusief sensoren en voertuigdynamica, gebaseerd op marktgedreven volledige voertuigvereisten met behulp van het Siemens Xcelerator-portfolio van software en diensten.

Dit systeemmodel werd vervolgens toegepast op een virtuele testomgeving, waardoor het MobileDrive-team voertuigen als een echte digitale tweeling kon observeren om zowel systeem- als softwareprestatieproblemen sneller in de ontwikkelingscyclus aan te pakken en op te lossen. Uiteindelijk realiseerde MobileDrive een effectievere en betrouwbaardere softwareontwikkelingsproces voordat er zelfs maar een fysiek prototype was gebouwd. Dit kwam door hun nieuw gevonden vermogen om ADAS-softwarefuncties vroeg in de digitale tweelingomgeving te verifiëren, waardoor de inspanning van hardware-in-the-loop (HiL) en voertuigtesten werd verminderd.

+”De auto-industrie ondergaat grote transformaties om beter te voldoen aan de behoeften van gebruikers in diverse scenario’s en om een intuïtievere, naadloze gebruikerservaring in het voertuig mogelijk te maken, en we hebben de belangrijkste geavanceerde technologieën vastgesteld en actief samengewerkt met betrouwbare partners,” aldus Winston Hsu, CTO bij MobileDrive. “Dankzij onze samenwerking met Siemens kunnen we onze producten op een veel gestroomlijndere en efficiëntere manier op de markt brengen.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant