Home Bots & Business €38 Miljoen financiering voor operatierobot

€38 Miljoen financiering voor operatierobot

door Marco van der Hoeven

Microsure heeft de afsluiting van zijn Series B2 investeringsronde aangekondigd, waarbij het €38 miljoen aan ontwikkelingskapitaal heeft verkregen. Met deze middelen plant Microsure de ontwikkeling van zijn MUSA-3 microchirurgische robot voor klinische studies af te ronden, gevolgd door FDA-goedkeuring in de VS en CE-markering in Europa. Als onderdeel van deze financieringsronde zal Kreske Nickelsen van de investeerder kineo toetreden tot de raad van toezicht.

De MUSA-3 microchirurgische robot wordt ontwikkeld met functies zoals trillingsreductie en integratie met bestaande micro-instrumenten. Hij is ontworpen voor aanpasbaarheid in diverse chirurgische procedures en biedt verbeterde ergonomie voor chirurgen, waardoor zij kunnen werken vanaf een console met digitale exoscopen of chirurgische microscopen.

De recente financieringsronde bevat nieuwe investeerders zoals het European Innovation Council Fund (EICF), kineo, Invest-NL en verschillende groepen particuliere investeerders. Bestaande aandeelhouders die Microsure ondersteunen, zijn onder andere Innovation Industries, BOM Ventures, Ten Cate Investerings Maatschappij (TCIM), Venturing Tech, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de oprichters van Microsure. De fondsen zullen bijdragen aan de financiële basis van het bedrijf.

.

Microsure heeft een EIC Accelerator-subsidie en een Innovatielening van RvO ontvangen, een afdeling van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf is ook een financieringsovereenkomst aangegaan met kineo, wat mogelijk leasingopties biedt voor ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in MUSA-3.

Eerder heeft Microsure klinische studies uitgevoerd met het MUSA-2 prototype in het Maastricht Universitair Medisch Centrum in Nederland en het Uppsala Academisch Ziekenhuis in Zweden. Deze studies besloegen verschillende chirurgische indicaties en leverden feedback op voor de ontwikkeling van MUSA-3. Er zijn ook in-vitro studies uitgevoerd gericht op de voordelen van de technologie.

Professor Peter Neligan gaf commentaar op de bijdragen van Microsure aan de microchirurgie en benadrukte hun toewijding aan precisie en de potentiële impact van hun technologieën.

Svetoslava Georgieva, voorzitter van de EIC Fund Board, gaf aan dat de EIC Fund Board Microsure ondersteunt in deze investeringsronde en kijkt uit naar de introductie van MUSA-3 op de EU-markten.

Sjaak Deckers, CEO van Microsure, sprak zijn dank uit aan de investeerders voor hun steun en benadrukte het doel van het bedrijf om zijn technologie verder te ontwikkelen en MUSA-3 wereldwijd te introduceren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant