Home Bots & Business MIT: ‘Transformatieve AI leidt tot 25% efficiëntere bedrijfsvoering’

MIT: ‘Transformatieve AI leidt tot 25% efficiëntere bedrijfsvoering’

door Pieter Werner

Het potentieel van AI voor bedrijfsgroei is groot, zo blijkt uit een recent rapport van de MIT Technology Review Insights, geproduceerd in samenwerking met Databricks. In dit onderzoek, getiteld “Laying the foundation for data- and AI-led growth”, werden wereldwijd 600 CIO’s, CTO’s, CDO’s en andere leidinggevenden in tech bevraagd.

De implementatie van AI kan op korte termijn een transformatief effect kan hebben. Een overweldigende 81% van de respondenten is ervan overtuigd dat AI binnen de komende twee jaar de efficiëntie in hun branche met minstens 25% zal verhogen. Bovendien denkt een derde van hen dat deze efficiëntiewinst zelfs 50% of meer zal bedragen.

Naarmate de concurrentie toeneemt en de snelheid van innovatie ongekend wordt, zien veel leidinggevenden de noodzaak om meer in data en AI te investeren. In feite plant elke bevraagde organisatie het komende jaar meer uit te geven aan AI-implementatie en modernisering van hun data-infrastructuur. Voor bijna de helft van deze organisaties, 46% om precies te zijn, zal dit budget met meer dan een kwart toenemen.

Echter, naarmate AI verder wordt gedemocratiseerd, ontstaan er nieuwe uitdagingen op het gebied van governance. Meer dan de helft van de respondenten, 60%, beschouwt een governancemodel voor data en AI als “zeer belangrijk”. Dit is noodzakelijk om de kwaliteit, integriteit, beveiliging en privacy van bedrijfsgegevens te waarborgen.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de organisaties een flexibele benadering van AI verkiest. Bijna negen op de tien organisaties maakt gebruik van generatieve AI. Terwijl 26% actief investeert en de technologie implementeert, experimenteert 62% ermee.

Ondanks de vele voordelen van AI zijn er ook uitdagingen. Een aanzienlijk deel van de respondenten, 39%, meent dat er meer geïnvesteerd moet worden in talent en bijscholing. Nog eens 72% vindt het “zeer belangrijk” om innovatie te bevorderen om talent aan te trekken en te behouden.

Opmerkelijk is dat slechts 14% van de CIO’s in de EMEA-regio zich zorgen maakt over mogelijk banenverlies als gevolg van AI. In plaats daarvan ligt hun focus op vraagstukken rondom privacy en beveiliging, compliance en transparantie.

Laurel Ruma, global director of custom content bij MIT Technology Review, benadrukte de betrokkenheid van C-level executives bij deze transformatieve toekomst. Ze stelt dat “strategische investeringen, consolidatietrajecten en een focus op governance en democratisering van AI cruciaal zijn voor zakelijk succes.”

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden

Misschien vind je deze berichten ook interessant