Home Bots & Business Markt voor robot AI-chipsets zal wereldwijd groeien tot 866 miljoen dollar

Markt voor robot AI-chipsets zal wereldwijd groeien tot 866 miljoen dollar

door Pieter Werner

Terwijl generatieve AI (GenAI)-technologie blijft groeien, zullen nieuwe modellen bestaande ML- en deep learning-modellen vervangen of aanvullen. Daarom schat Omdia dat de markt voor robot-AI-chipsets wereldwijd 866 miljoen dollar zal bedragen, wat de opkomst van GenAI in de robotica zal bevorderen.

Sinds Google in 2022 RT-1, een transformator voor robotica-toepassingen, demonstreerde, hebben meerdere spelers substantiële inspanningen geleverd om de adoptie van GenAI in robots te democratiseren. Naast Google testen bedrijven als Meta, OpenAI en Toyota een groot aantal basismodellen in hun robotica-toepassingen. Leveranciers van servicerobots uit China, zoals CloudMinds en OrionStar, hebben hun eigen basismodellen ontwikkeld met plannen om deze te integreren met clientsoftwaresystemen.

GenAI vergt echter veel middelen. In de meeste sectoren vinden GenAI-implementaties plaats in de cloud, omdat de modellen grote GPU-clusters (Graphics Processing Unit) nodig hebben voor training en gevolgtrekking. Omgekeerd geven robots de voorkeur aan lokale verwerking, waarbij ze zich vaak bezighouden met missie- en bedrijfskritische toepassingen die prioriteit geven aan realtime controle en reacties met ultralage latentie.

“Terwijl GPU’s van NVIDIA de geprefereerde AI-chipsetarchitectuur blijven voor cloudinfrastructuur en robots, hebben niet-GPU-leveranciers zoals Qualcomm, Intel en AMD AI-systemen-op-chip (SoC’s) of speciale AI-chipsets gelanceerd die gericht zijn op robottoepassingen op apparaten , zoals machine vision, navigatie en mapping, en functionele veiligheid”, zegt Lian Jye Su, hoofdanalist, Applied Intelligence bij Omdia.

Een andere ontwikkeling die voortkomt uit de democratisering van GenAI is de sterke stijging van de populariteit van humanoïde robots. Omdat het het type robot is dat het dichtst bij de menselijke vormfactor ligt, is het niet verrassend dat veel technologierobotici geloven dat de integratie van mensachtige GenAI en humanoïde robots harmonieus is.

Tijdens deze golf hebben bedrijven als Agility Robotics, Boston Dynamics, Figure, Fourier Intelligence, Tesla en UBTech verschillende humanoïde robots voor de industriële en dienstensector onthuld. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen en een grootschalige uitrol in de komende vijf jaar is onwaarschijnlijk. Automated Guided Vehicle (AGV) en Autonomous Mobile Robot (AMR) blijven de meer volwassen vormfactoren voor het inschakelen van GenAI.

“In plaats van zich te concentreren op de hype, zou de industrie zich moeten concentreren op het op orde krijgen van de data en de technologische basis. Voor leveranciers van robotica gaat het om het uitbreiden van GenAI-mogelijkheden met laag vermogen in robots door middel van verschillende modeloptimalisatietechnieken, waarbij de nadruk wordt gelegd op realtime controle en prestaties, en het omarmen van de convergentie van computergebruik en connectiviteit. Wat robotica-gebruikers betreft, zal de ontwikkeling van domeinspecifieke GenAI-modellen en intensief onderzoek rond ethiek, beveiliging, veiligheid en prestaties aanzienlijk helpen de adoptie van GenAI-compatibele robots te democratiseren”, besluit Su.

Misschien vind je deze berichten ook interessant