Home Bots & Business Boston Dynamics introduceert updates voor Spot, meer autonome functies

Boston Dynamics introduceert updates voor Spot, meer autonome functies

door Marco van der Hoeven

Boston Dynamics heeft gisteren diverse updates en hardwareverbeteringen aangekondigd voor robot Spot. Onderdeel hiervan zijn onder meer autonome inspectiemogelijkheden en betere interactie tussen mens en robot in verschillende industriële omgevingen.

Een belangrijk aspect van deze update is het stroomlijnen van inspectiewerkzaamheden door middel van automatisering. Spot biedt nu verbeterde mogelijkheden voor thermische monitoring, akoestische lekdetectie en het aflezen van meetinstrumenten. Tijdens thermische inspecties kan de robot meerdere interessegebieden in één foto vastleggen, zodat gebruikers temperaturen kunnen vergelijken en waarschuwingen kunnen instellen voor temperatuurverschillen in maximaal drie gebieden.

Het aflezen van meetinstrumenten is vereenvoudigd door de integratie van een computer vision-add-on die in samenwerking met Levatas is ontwikkeld. Spot kan nu analoge meetinstrumenten op verschillende locaties inspecteren en trends monitoren met behulp van de Scout-software voor externe bediening. Abnormale metingen activeren waarschuwingen, wat zorgt voor een snelle respons en interventie.

Met de toevoeging van de Fluke SV600-nutzlast kan Spot nu akoestische inspecties uitvoeren. De robot kan abnormale geluidsaflezingen detecteren en waarschuwingen genereren die helpen potentiële problemen te identificeren en de efficiëntie van inspecties te verbeteren.

De Scout-software voor externe bediening heeft ook verbeteringen gekregen met de gebruiker in gedachten. De introductie van nieuwe rechten en een dashboard stelt gebruikers in staat om de voortgang van hun Spot-robots effectiever te monitoren en te beoordelen. Bovendien kunnen missie- en actieparameters nu binnen Scout worden aangepast, waardoor het niet meer nodig is om missies opnieuw op te nemen en er meer operationele flexibiliteit is.

Op het gebied van hardware heeft Boston Dynamics functies geïmplementeerd om de interactie tussen mens en robot te verbeteren. Spot is nu uitgerust met een audiovisueel systeem met voorgeconfigureerde lichtpatronen en tonen. Deze signalen attenderen nabijgelegen werknemers op de activiteiten van de robot in hun omgeving, wat de veiligheid en situatiebewustheid verbetert.

Om de veiligheid verder te waarborgen, is er een fysieke noodstopknop toegevoegd aan de achterkant van de Spot-robot, als aanvulling op de bestaande snelle stopopties op de tablet en in Scout.

De stabiliteit van Spot op gladde oppervlakken, zoals natte vloeren, is verbeterd dankzij geoptimaliseerde looppatronen, waardoor het risico op ongevallen tijdens inspecties wordt verminderd.

Een andere belangrijke toevoeging is de mogelijkheid van autonome manipulatie door Spot, nu nog in de bètafase. De arm van de robot kan nu autonoom deuren openen tijdens Autowalk-missies, waardoor efficiëntere inspectieroutes mogelijk zijn en de robot zelfstandig door verschillende ruimtes kan navigeren, zelfs in onbezette faciliteiten.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant