Home Bots in Society Klanten Jumbo gecontroleerd door AI

Klanten Jumbo gecontroleerd door AI

door Marco van der Hoeven

Jumbo Supermarkten heeft extra maatregelen aangekondigd om winkeldiefstal te bestrijden, waaronder de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologie wordt door Jumbo gebruikt om afwijkend gedrag in de winkels te herkennen. De supermarktketen verhoogt het cameratoezicht in alle filialen en intensiveert steekproeven bij zelfscankassa’s.

De AI technologie is ontworpen om mogelijk diefstalgedrag te detecteren door ongewone klantbewegingen en -gedragingen te analyseren. Deze aanpak illustreert een voortgaande verschuiving naar meer technologisch georiënteerde beveiligingsmethoden in de detailhandel. Door de impact van de technologische maatregelen introduceert Jumbo het ‘Jumbo Winwiel’, waar klanten na een foutloze steekproef kans maken op gratis producten of andere beloningen. Dit initiatief moet als compensatie dienen voor eventueel ongemak veroorzaakt door de verhoogde veiligheidscontroles.

Anrico Maat, retaildirecteur bij Jumbo, benadrukt dat winkeldiefstal een probleem is dat alle betrokkenen raakt, waaronder klanten, medewerkers en de organisatie zelf. Volgens Maat is het doel van de extra maatregelen om Jumbo te positioneren als een klantvriendelijke supermarkt waar men prettig en veilig kan winkelen. Begin januari meldde Jumbo een verlies van meer dan 100 miljoen euro door diefstal.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant