Home Bots in Society Bots volop ingezet bij bestrijding COVID 19

Bots volop ingezet bij bestrijding COVID 19

door Marco van der Hoeven

Bij de wereldwijde bestrijding van het coronavirus wordt volop gebruik gemaakt van AI en robotica. Van triagebots en informatievoorziening tot vergaande surveillance met smartphones en waarschuwende drones, iedere dag komen er nieuwe toepassingen bij. Niet alle toepassingen houden evenveel rekening met privacy en ethische aspecten.

Triage

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) heeft een online bot ingezet, onder de naam Clara, die helpt bij triage voor zorgverleners. Clara is bedoeld als “coronavirus-zelfcontrole” voor symptomen van de ziekte. Clara stelt een reeks vragen om vast te stellen in hoeverre de gebruiker symptomen van COVID 19 toont. De aanbevelingen variëren van onmiddellijk 112 bellen tot thuis blijven en binnen 24 uur bellen met hun zorgverlener. Clara verwijst ook naar de gezondheidsafdeling van de desbetreffende staat voor verder advies.

Robotadvies

IPsoft heeft zijn virtuele assistent Amelia ingezet om mensen te infomeren over COVID 19. Om de last voor ziekenhuizen, klinieken, artsenpraktijken en callcenters voor de gezondheidszorg te verlichten kunnen mensen communiceren met Amelia om het risico op infectie met het COVID-19-coronavirus in te schatten met een reeks screeningvragen, vergelijkbaar met die van de CDC.

Drone

De Belgische federale politie zet drones in om mensen in de openbare ruimte door middel van een audioboodschap te herinneren aan de maatregelen van de regering. “De politie zal toezicht houden in alle groene ruimten op het grondgebied met drones & voertuigen, tegelijk wordt er een drietalige audioboodschap uitgezonden om de bevolking te herinneren aan de noodzakelijke maatregelen van social distancing.” Zegt de politie Brussel in een twitterbericht.

Surveillance met smartphones

Diverse regeringen grijpen de coronacrisis aan om hun surveillancemogelijkheden op te rekken. Daarbij zijn het bij uitstek smartphones die gebruikt worden om burgers te volgen. In Italië, Duitsland en Oostenrijk delen telecomproviders hun locatiegegevens met de lokale gezondheidsautoriteiten. Het zou daarbij wel gaan om geanonimiseerde en gebundelde data. Hiermee kan de overheid grote groepen mensen en hun bewegingen volgen in gebieden waar het coronavirus heerst.

Reageren

In China, Taiwan en Zuid-Korea gaat de overheid verder. In Taiwan worden smartphonesignalen gevolgd om te controleren of mensen zich aan de lockdown houden. Autoriteiten zeggen binnen een kwartier te kunnen reageren wanneer mensen hun woonadres verlaten of als hun telefoon uitstaat.

Zuid-Korea gebruikt GPS–gegevens van smartphones om bewegingen van burgers in de gaten te houden. Mensen die positief getest zijn en nog niet in quarantaine zijn worde n met een app in de gaten gehouden tot een ziekenhuisbed vrijkomt.

App

China heeft een app met een kleurcode aangeeft wat hun gezondheidsstatus is. De app verzamelt locatiegegevens en deelt die met de Chinese politie. Singapore heeft ook een app, die registreert bij wie iemand in de buurt is geweest. Deze app is vrijwillig. Op basis daarvan kan het ministerie van Volksgezondheid contact opnemen met mensen die in de buurt zijn geweest van besmette mensen.

Op de luchthaven van Hongkong krijgt iedereen die aankomt een polsbandje dat met een QR-code wordt gekoppeld aan een smartphone. Hiermee kan de overheid in de gaten houden of ze zich aan quarantainemaatregelen houden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant