Home Bots & Business Initiatief ‘Canvas’ verbreedt het palet aan softwarerobots

Initiatief ‘Canvas’ verbreedt het palet aan softwarerobots

door Marco van der Hoeven

In de zich snel ontwikkelende RPA-markt zijn ondertussen internationaal een aantal Robot as a Service-initiatieven gestart. Een volgende stap is het hergebruik van robots, of het delen van ontwikkelde robotiseringsoplossingen. Daarvoor heeft het Nederlandse MvR Digital Workforce Canvas ontwikkeld. “Hiermee pakken we de frustratie aan dat er zo weinig hergebruikt wordt.”

“We hebben in de markt gemerkt dat er ruimte is tussen kant-en-klare bots en het maatwerk dat we leveren”, zegt Robert Mekking van MvR Digital Workforce. “Er is ook behoefte aan ‘halffabricaten’, dus onderdelen van bots die in het verleden al gemaakt zijn. Dat hebben we in praktijk al getest bij diverse klanten, en daar hebben we enthousiaste reacties op gekregen. Dat hebben we gecombineerd met Power Automate van Microsoft, waarbij je connectoren en sjablonen gebruikt om stromen te automatiseren.”

Die visie past MvR Digital Workforce toe op de processen die met robots worden geautomatiseerd, door het te combineren met de software van UiPath onder de naam Canvas. “We beschikken hiermee over diverse transformaties die we tussen de connectoren in kunnen zetten om een robot te ontwikkelen. Je zou het kunnen vergelijken met het Mindstorm-concept van Lego.”

Platform

Canvas draait in eerste instantie op het cloudplatform van Pleunz, een partner van MvR, maar het is ook on premise neer te zetten, of hybride. “En dat maakt het interessant. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld een machine learning/AI-component aan de robot toevoegen vanuit de cloud, terwijl de robot wel on premise staat bij de gebruiker. De ‘Canvas-methode’ bestaat dus uit het verzamelen en netjes opbergen van robot-componenten en die met elkaar te laten communiceren zodat ze in praktijk kunnen worden ingezet.”

Hij vervolgt: “Je kunt hiermee dus componenten hergebruiken, het is mogelijk third party-elementen toe te voegen, en je kunt zowel on premise als in de cloud werken. En mooi is dat robots elkaar ook kunnen gaan gebruiken. Dat noemen we ‘Connected Canvas’, waarbij robots als het ware gestapeld gebruikt kunnen worden. Robots die op zichzelf niet zo spannend zijn kunnen onderdeel worden van een veel grotere oplossing.”

Investeren

“Hiermee pakken we dus eigenlijk de frustratie aan dat er zo weinig hergebruikt wordt. Bij robotisering is het vaak nog zo dat iedereen zijn eigen proces end-to-end gaat automatiseren. Het is veel handiger om werk dat al eerder is gedaan opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld bij de overheid. Dat is ook nog eens goedkoper, omdat je niet opnieuw in van alles hoeft te investeren, maar een fee betaalt voor het gebruik. We denken dat hergebruik in robotics een nieuwe trend gaat worden.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant