Home Bots & Business Accenture investeert in humanoïde robot

Accenture investeert in humanoïde robot

door Pieter Werner

Accenture heeft via Accenture Ventures een strategische investering gedaan in Sanctuary AI. Deze samenwerking is gericht op het verbeteren van de mogelijkheden van humanoïde robots voor algemeen gebruik op de arbeidsmarkt. Sanctuary AI, gevestigd in Vancouver, British Columbia, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van robots die kunstmatige intelligentie integreren. Deze robots zijn ontworpen om een breed scala aan taken efficiënt en veilig uit te voeren, waardoor mogelijk tekorten aan arbeidskrachten in verschillende industrieën kunnen worden aangepakt.

Joe Lui, Accenture’s wereldwijde leider op het gebied van geavanceerde automatisering en robotica, benadrukte het belang van AI-aangedreven humanoïde robots bij het moderniseren van werkomgevingen en het ondersteunen van menselijke werknemers. De technologie van Sanctuary AI, die beschikt over geavanceerde AI-platforms, stelt robots in staat zich in korte tijd nauwkeurig aan te passen aan nieuwe taken. Deze ontwikkelingen hebben aanzienlijke gevolgen voor sectoren als productie, detailhandel en logistieke opslag, waar dergelijke robots naast menselijke werknemers zouden kunnen werken, de productiviteit zouden kunnen verhogen en taken zouden kunnen automatiseren die buiten het bereik van traditionele robotica vallen.

Een opmerkelijke innovatie van Sanctuary AI is hun robot voor algemene doeleinden genaamd Phoenix. Phoenix heeft zijn veelzijdigheid gedemonstreerd door meer dan 100 verschillende taken uit te voeren in een winkel in Langley, BC, Canada. Dit omvat taken die ingewikkelde manipulatie en behendigheid vereisen, zoals het selecteren, verpakken en correct vouwen van koopwaar. Phoenix werkt op het AI-besturingssysteem van Sanctuary AI, Carbon™, dat subsystemen van het menselijk brein simuleert, inclusief geheugen en sensorische verwerking, en in staat is natuurlijke taal te vertalen in uitvoerbare taken.

Geordie Rose, CEO en mede-oprichter van Sanctuary AI, benadrukte het transformerende potentieel van robots met mensachtige intelligentie bij het hervormen van toekomstige arbeidskrachten. De synergie tussen de technologische expertise van Accenture en de vooruitgang van Sanctuary AI op het gebied van robotica heeft tot doel grote bedrijven te ondersteunen bij het effectief beheren van deze transitie.

Het recente rapport ‘Technology Vision 2024’ van Accenture onderstreept het belang van het integreren van technologie op een mensgerichte manier. Deze aanpak garandeert een verantwoord en eerlijk gebruik van technologie, een principe dat Sanctuary AI hooghoudt door uitlegbare AI in de Phoenix-robot te integreren. Met deze functie kunnen de acties van de robot worden gecontroleerd en begrepen.

Bovendien heeft Accenture een geschiedenis van investeringen in robotica, waaronder samenwerkingen met Mujin in Japan en overnames van Eclipse Automation in Canada en Pollux in Brazilië. Sanctuary AI sluit zich aan bij het Project Spotlight van Accenture Ventures, een programma dat opkomende tech-startups verbindt met het wereldwijde klantenbestand van Accenture, met als doel innovatiekloven te overbruggen en nieuwe kansen te ontsluiten. Deze samenwerking breidt de mogelijkheden van Accenture op het gebied van automatisering en robotica uit en markeert een belangrijke stap in de integratie van AI-aangedreven humanoïde robots in verschillende industrieën.

Misschien vind je deze berichten ook interessant