Home Bots & Business Discussie over aard en omvang Nederlandse robotics-markt

Discussie over aard en omvang Nederlandse robotics-markt

door Marco van der Hoeven

Eind vorig jaar presenteerde het Deense onderzoeksbureau HowToRobot een rapport over de Nederlandse robotmarkt. Hoewel dit volgens branchevereniging Holland Robotics een goede eerste stap is, constateert manager Thijs Dorssers een aantal opvallende omissies: het aantal roboticabedrijven in Nederland is fors groter, er ontbreken een aantal (grote) Nederlandse spelers, en de agriculturele sector blijft onderbelicht. Volgens HowToRobot ligt dit genuanceerder, is het eindrapport uitgebreider, en wordt het continu aangevuld. 

“Het is jammer dat dit rapport een beperkt beeld geeft van het rijke robotlandschap dat we in Nederland hebben”, zegt Thijs Dorssers. “Binnen het ecosysteem van  Holland Robotics zijn al meer dan 650 bedrijven bekend, terwijl het rapport niet verder komt dan 110 bedrijven. Het rapport laat inderdaad een trend zien, maar geeft, ook als je het koopt, geen volledig beeld van Nederlandse markt, dat is jammer.”

Beleid

Hij hoopt vooral niet dat dit beeld voor waar wordt aangenomen door de overheid, die daar vervolgens beleid op baseert. “Zo ontbreken in het rapport de huidige stappen en ontwikkelingen op het gebied van  robotisering in de landbouwsector. Het klopt dat de logistieke sector van groot belang is, maar het rapport is voornamelijk gebaseerd op bekende internationale bedrijven die hier actief in zijn. Hierbij baseer ik me wel op het samenvattende rapport en niet de volledige betaalde versie”

Nederlandse markt

Dat het rapport is opgesteld is door internationale onderzoekers lijkt als gevolg te hebben dat een aantal grote Nederlandse spelers, zoals Smart Robotics, Avular, PixelFarming Robotics, H2LRobotic, Tective, LoopRobots en StreetRobotics ontbreken. “Typisch Nederlandse partijen die met hun innovaties een belangrijke rol spelen op de roboticamarkt zie je jammer genoeg niet terug. Dit maakt het lastig om te zien of de statistieken over de Nederlandse markt kloppen.” Thijs gaat binnenkort in overleg met HowToRobot: “Het zou mooi zijn als we zo gezamenlijk tot een meer representatief beeld van de Nederlandse robotmarkt kunnen komen.”

Ecosysteem

Volgens HowToRobot is de studie niet incompleet: “Wat betreft de omvang van het ecosysteem: wanneer we de robotmarkt onderzoeken, richten we ons op de belangrijkste leveranciers die relevant zijn voor eindgebruikers: fabrikanten, integrators, adviseurs en distributeurs. Het grotere ecosysteem bevat inderdaad andere soorten bedrijven en organisaties, zoals onderwijsinstellingen, maar deze worden niet in kaart gebracht in onze rapporten (en we beweren ook nooit dat ze dat zijn).”

Ook staan in de eindversie meer bedrijven dan in de eerder verspreide versie: “Veel van de genoemde specifieke bedrijven komen aan bod in ons volledige rapport. Dit rapport is het eerste in zijn soort dat betrekking heeft op de Nederlandse markt, en we werken het natuurlijk voortdurend bij – en we nodigen iedereen uit om ons te laten weten of er leveranciers ontbreken. De gemakkelijkste manier om in toekomstige rapporten te verschijnen, is door uw bedrijfsinformatie gratis in de HowToRobot-directory te publiceren.”

Landbouw tenslotte wordt in het volledige rapport wel genoemd als een belangrijke industrie. “In het grote geheel is landbouw nog steeds een kleiner – maar groeiend – gebied binnen robotica, zoals in het laatste interview met Søren Peters is aangegeven.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant