Home Bots & Business Ford zet robothond Spot in bij fabrieksinspectie

Ford zet robothond Spot in bij fabrieksinspectie

door Pieter Werner

Autofabrikant Ford heeft Spot, de vierpotige robot van Boston Dynamics, ingeschakeld om zijn fabriek in de VS te inspecteren en scannen op moeilijk bereikbare plaatsen. In een leaseconstructie gaat de autofabrikant twee exemplaren, waarvan een Fluffy is genoemd, testen.

Deze vierpotige hondachtige robots kunnen zitten, handen schudden en omrollen. Ze kunnen ook 360-graden camerascans uitvoeren, cijfers van 30 graden verwerken en urenlang traplopen.Dat komt omdat het eigenlijk 70-pond quadruped robots zijn met een duidelijk hondachtige mobiliteit. Ze maken deel uit van een Ford-proefprogramma voor fabricage, ontworpen om tijd te besparen, kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

Fluffy, de naam die is gegeven door robothandler Paula Wiebelhaus, is een van de twee modellen die Ford leaset van Boston Dynamics, bekend om het creëren van geavanceerde mobiele robots. (De andere Ford-robot heet Spot, naar de echte naam van het product.)

Camera’s

De robots, die Ford bestuurt in de Van Dyke Transmission Plant, zijn felgeel en gemakkelijk herkenbaar. Uitgerust met vijf camera’s, kunnen de robots een snelheid van 3 mijl per uur halen op een batterij die bijna twee uur meegaat en zullen ze worden gebruikt om de fabrieksvloer te scannen en ingenieurs te helpen bij het updaten van het originele Computer Aided Design..

“We ontwerpen en bouwen de fabriek. Daarna worden er in de loop van de jaren veranderingen aangebracht die zelden worden gedocumenteerd “, zegt Mark Goderis, Ford’s manager digitale engineering. “Door de robots onze faciliteit te laten scannen, kunnen we zien hoe het er nu uitziet en een nieuw technisch model bouwen. Dat digitale model wordt dan gebruikt als we de plant moeten ombouwen voor nieuwe producten. ”

Zonder Fluffy zou de update veel saaier zijn.

Helft van de tijd

“We gebruikten een statief en we liepen door de faciliteit en stopten op verschillende locaties, waarbij we telkens vijf minuten stonden te wachten tot de laser scande”, herinnert Goderis zich. ‘Het scannen van één fabriek kan twee weken duren. Met de hulp van Fluffy kunnen we het in de helft van de tijd doen. “

De oude manier was ook duur: het kostte bijna $ 300.000 om één faciliteit te scannen. Als deze pilot werkt, kan het productieteam van Ford alle fabrieken scannen voor een fractie van de kosten. Deze geavanceerde technologieën helpen het bedrijf geld te besparen en faciliteiten sneller te herbouwen, waardoor uiteindelijk nieuwe voertuigen sneller op de markt komen.

Op afstand

Na verloop van tijd, zegt Goderis, is het de bedoeling om de robots op afstand te kunnen bedienen, ze te programmeren voor fabrieksmissies en onmiddellijk rapporten te ontvangen van overal in het land. Voorlopig kunnen de robots worden geprogrammeerd om een ​​specifiek pad te volgen en kunnen ze tot op 50 meter afstand worden bediend met de kant-en-klare tabletapplicatie.

De sleutel tot het succes van Fluffy en Spot is hun behendigheid, zegt Wiebelhaus, die haar robot bedient via een gamingachtig apparaat waarmee ze op afstand het camerabeeld kan zien. Als er zich een probleem voordoet, heeft het bedieningsapparaat van Wiebelhaus een veilige stop die voorkomt dat het ergens tegenaan botst.

Wandeling

De robots hebben drie operationele gangen: een wandeling voor stabiele grond, een kuier voor oneffen terrein en een speciale snelheid voor trappen. Ze kunnen van houding veranderen, van hurken naar strekken, waardoor ze kunnen worden ingezet op moeilijk bereikbare plekken binnen de plant. Ze kunnen ruw terrein aan, van roosters tot trappen tot hellingen van 30 graden. Als ze vallen, kunnen ze zichzelf rechtzetten. Ze behouden een veilige, ingestelde afstand tot objecten om botsingen te voorkomen.

Soms zit Fluffy op zijn robotachtige heupen en rijdt hij op de rug van een kleine, ronde, autonome mobiele robot, informeel bekend als Scouter. Scouter glijdt soepel op en neer door de gangpaden van de plant, zodat Fluffy de batterij kan sparen totdat het tijd is om aan het werk te gaan. Scouter kan autonoom door faciliteiten navigeren terwijl hij 3D-puntenwolken scant en vastlegt om een ​​CAD van de faciliteit te genereren. Als een gebied te krap is voor Scouter, komt Fluffy te hulp.

Productietool

‘Er zijn gebieden in de fabriek waar je misschien niet heen wilt lopen omdat ze moeilijk te manoeuvreren zijn’, zegt Wiebelhaus. “Het is gemakkelijker en veiliger om Fluffy daarheen te sturen.” “Fluffy is een geweldig productietool”, zegt Weibelhaus. “Ja, het is interessant en nieuw, maar Fluffy moet echt gewaardeerd worden voor zijn werk en vasthoudendheid. Hij kan zoveel meer dan dansen en omrollen. We willen hem tot het uiterste drijven in de fabriek en kijken welke waarde hij heeft voor het bedrijf. ”

Misschien vind je deze berichten ook interessant