Home Bots & Business ERF 2023: CEO Teradyne over de toekomst van robotics

ERF 2023: CEO Teradyne over de toekomst van robotics

Enorm marktpotentieel voor cobots en AMR’s

door Marco van der Hoeven

Gisteren hield Greg Smith, CEO van Teradyne, zijn keynote op ERF 2023, waarin hij de rol besprak van roboticabedrijven Universal Robots en MiR, die beide de afgelopen jaren door Teradyne zijn overgenomen, spelen in de strategie van het in de VS gevestigde technologiebedrijf. Met momenteel een marktpotentieel van 11 miljoen cobots, is de omvang van die markt nu ongeveer $ 500 miljard.

Smith begon met een beschrijving van de ervaringen van het bedrijf in de elektronica- en halfgeleiderindustrie. Teradyne, opgericht in 1960, is een belangrijke speler geweest in de verkoop van apparatuur voor het testen van elektronica en halfgeleiders. In 2015 breidde het bedrijf zijn aanbod uit met collaboratieve robotica. Momenteel heeft Teradyne 6.500 medewerkers verspreid over verschillende landen, zoals Denemarken, de Verenigde Staten, de Filippijnen en Costa Rica. In 2022 was de omzet ongeveer $ 3,1 miljard.

Smith benadrukt dat de markt voor testapparatuur een differentiële markt is. Hij legde uit dat een gedifferentieerde markt betekent dat als volgend jaar hetzelfde aantal chips wordt geproduceerd als dit jaar, de wereld geen testapparatuur meer nodig heeft. Daarom heeft het bedrijf alleen een markt als de eindmarkt voor halfgeleiders groeit, hetzij in complexiteit, hetzij in eenheden.

Groei op lange termijn

Daarom was een van de cruciale factoren waarnaar ze op zoek gingen een groeimogelijkheid op lange termijn die wordt gedreven door een wereldwijde trend. Teradyne wilde ook een markt vinden die rijp was voor disruptie of innovatie, waardoor ze konden groeien. Ten slotte wilden ze een bedrijf vinden waar hun ervaring van de afgelopen 50 jaar de marktgroei zou helpen bevorderen.

Na een uitgebreide zoektocht vond Teradyne dat collaboratieve robotica de beste match was, en werd Universal Robots overgenomen. Het bedrijf had een enorme markt, een innovatief product en was rijp voor disruptie. Teradyne geloofde dat zijn ervaring als wereldwijde fabrikant van industriële gereedschappen zou kunnen helpen om het bedrijf op te schalen. In 2018 namen ze ook MiR over, een met technologie voor autonome mobiele robots.

Mogelijkheden

Smith benadrukt dat ze een enorme markt wilden betreden en dat de collaboratieve roboticasector een gebied met een groot groeipotentieel is, volgens een model dat is gebaseerd op de mogelijkheden van cobots en AMR’s en het aantal mensen dat werkzaam is in sectoren waar ze kunnen worden ingezet. Ongeveer 14% van de 160 miljoen wereldwijde productiebanen was te automatiseren met behulp van cobots, terwijl ongeveer 10% van de 100 miljoen mensen die werkzaam zijn in material handling en transport kunnen worden geholpen door geautomatiseerde transportbanden of vorkheftrucks.

Deze cijfers, die Teradyne door twee deelde om rekening te houden met ploegendiensten, leverden een schatting op van 11 miljoen cobots die mogelijk verkocht zouden kunnen worden. Momenteel is de totale geïnstalleerde basis van cobots minder dan 2% van dat cijfer, waardoor de potentiële markt voor cobots ongeveer $ 500 miljard bedraagt. Wat AMR’s betreft, zei Smith dat er ongeveer 5 miljoen van deze robots waren die in verschillende industrieën zouden kunnen worden ingezet. De totale installed base was echter minder dan 200.000, wat aangeeft dat de markt voor AMR’s ook in de kinderschoenen stond.

Snelheid

Hij concludeerde: “Ons gedrag wordt gedreven door deze potentiële markt. We geloven dat de snelheid waarmee de industrie oplossingen kan creëren de drijvende kracht achter ons succes is. Mensen schilderen robots soms af als banenmoordenaars. Ik denk dat het gebrek aan automatisering op menselijke schaal eigenlijk dodelijk is voor de economie. Het weerhoudt geïndustrialiseerde economieën ervan hun volledige potentieel te bereiken.”

“We proberen de wereldwijde productie grondig te transformeren met robots die naast mensen werken. Om deze enorme missie te volbrengen, passen we principes toe die voortkomen uit 60 jaar ervaring op het snijvlak van technologie en het bedienen van enkele van de meest veeleisende productieklanten ter wereld.”

Transformatie

“Ik ben blij dat ik in mijn carrière rol heb kunnen spelen in de halfgeleiderindustrie, een industrie die de wereld heeft veranderd. Het heeft miljarden mensen uit armoede gehaald, corrupte regimes helpen omverwerpen, hele samenlevingen hervormd en een generatie digital natives in staat gesteld taken in minuten te volbrengen waar iemand als ik weken over zou hebben gedaan.”

“Ik heb het gevoel dat robotica ons een transformatie brengt die net zo ingrijpend zou kunnen zijn. Deze transformatie zal werklast verminderen, economische ontwikkeling stimuleren, afval verminderen en de productie duurzamer maken. Het is mijn oprechte hoop dat we allemaal samen aan die toekomst kunnen bouwen. De transformatie zal tijd kosten, maar door lessen uit het verleden toe te passen op de uitdagingen van de toekomst, kunnen we verandering versnellen en de wereld verbeteren met automatisering op menselijke schaal.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant