Home Bots & Brains Chirurgische robot: stijgende populariteit van minimaal invasieve chirurgische ingrepen

Chirurgische robot: stijgende populariteit van minimaal invasieve chirurgische ingrepen

door Pieter Werner

De Europese markt voor microchirurgische robots zal naar verwachting groeien van 371,71 miljoen dollar in 2022 tot 779,69 miljoen dollar in 2028; volgens een nieuw rapport van ResearchAndMarkets.com zal het naar schatting jaarlijks groeien met 11,2%. Een van de genoemde bedrijven is het Nederlandse Microsure.

De markt voor microchirurgische robots wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel kleine en grote bedrijven. Deze bedrijven passen strategieën toe zoals de lancering van nieuwe componenten, regionale expansie en technologische vooruitgang om hun marktaandeel te vergroten. Microchirurgische robots zijn dankzij voortdurende innovaties en technologische vooruitgang veiliger en effectiever dan ooit geworden, wat hun acceptatie bij de massa heeft vergroot.

Microsure, een in Nederland gevestigd bedrijf, verwacht zijn MUSA-robot te lanceren. MUSA is ontworpen om te helpen bij het stabiliseren van de beweging van microchirurgen door trillingen te filteren en bewegingen te verkleinen. De robot kan gemakkelijk manoeuvreren met armen die (super)microchirurgische instrumenten vasthouden die eenvoudig in houders passen, en is compatibel met traditionele chirurgische microscopen.

De veiligheid en haalbaarheid van de MUSA bij het uitvoeren van microchirurgische anastomose zijn gevalideerd in preklinische experimenten. In oktober 2020 lanceerde MMI SpA, een Italiaans bedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van klinische resultaten voor microchirurgische patiënten, het Symani Surgical System voor open microchirurgische procedures en won het de CE-markering voor menselijk gebruik in Europa; het bedrijf kondigde ook het gebruik van dit systeem bij mensen aan.

In Florence, Italië, werden de eerste vier robotoperaties met succes afgerond, bestaande uit drie uitdagende posttraumatische reconstructies van de onderste ledematen en een post-oncologische faryngeale reconstructie. De actieve deelname van marktspelers aan de innovatie- en ontwikkelingsactiviteiten van componenten, gevolgd door meer goedkeuringen van componenten door regelgevende instanties, zullen de komende jaren waarschijnlijk de groei van de markt voor microchirurgische robots stimuleren.

Met de nieuwe functies en technologieën kunnen leveranciers nieuwe klanten aantrekken en hun aanwezigheid in opkomende markten uitbreiden. Deze factor zal waarschijnlijk de Europese markt voor microchirurgische robots aansturen. De Europese markt voor microchirurgische robots zal naar verwachting tijdens de prognoseperiode met een opmerkelijke CAGR groeien.

Misschien vind je deze berichten ook interessant