Home Bots & Business Chinees restaurant in Amsterdam gebruikt robot in de bediening

Chinees restaurant in Amsterdam gebruikt robot in de bediening

door Pieter Werner

Restaurant Sea Palace in Amsterdam, naar eigen zeggen het grootste drijvende restaurant in Europa, gaat na de tweede lockdown de servicerobot van Pudu inzetten in de bediening. Hiermee probeert de eigenaar onder meer de loonkosten te drukken.

Sinds 1984 drijft deze boot van vier verdiepingen in Chinese stijl in Amsterdam. Sea Palace heeft een oppervlak van 3.000 vierkante meter en biedt het plaats aan maximaal 800 gasten. Het serveert met 70 medewerkers meer dan 500 gerechten uit de Kantonese keuken.

Lockdown

Na het opheffen van de eerste lockdown in juni werd Sea Palace geconfronteerd met diverse uitdagingen door de regel om een afstand van 1,5 meter te handhaven tussen klanten. Ook mochten er niet meer dan 100 gasten naar binnen. Met de pandemie is het verhogen van de inkomsten dan ook veel moeilijker dan het verlagen van de kosten.

Loonkosten

Daarom besloot de eigenaar van het restaurant om verschillende PuduBots te bestellen, die het eetgedeelte op de tweede verdieping zullen bedienen. De eigenaar van het Sea Palace nam de beslissing op basis van drie overwegingen: de loonkosten in Nederland zijn hoog; de investering in PuduBots kan binnen een jaar worden terugverdiend; en de eigenaar is nieuwsgierig naar de nieuwe uitvindingen.

Inmiddels zijn er volgens de fabrikant meer dan 2.000 restaurants in 20 landen die de robots van Pudu Robotics inzetten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant