Home Bots in Society Chauffeur in zelfrijdende auto vervolgd voor dodelijk ongeval

Chauffeur in zelfrijdende auto vervolgd voor dodelijk ongeval

door Marco van der Hoeven

Een Amerikaanse vrouw wordt vervolgd wegens dood door schuld, omdat ze volgens de Openbaar Aanklager als back up-chauffeur van een autonome Uber tijdens het rijden televisie keek op haar telefoon. Tijdens de rechtszaak die gisteren van start ging pleitte zij niet schuldig.

Dit incident  was de eerste keer dat een autonoom rijdend voertuig een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de openbare weg. Een 49-jarige vrouw stak met een fiets aan haar hand de weg over en werd geraakt door de Uber testauto die niet snel genoeg reageerde. Ook de bestuurder reageerde niet, volgens de aanklager omdat zij op dat moment naar The Voice keek.

Mens

Uit onderzoek van de National Safety Board (NTSB) bleek eerder al dat het voertuig de overstekende vrouw niet als mens, en remde daardoor te laat. De bestuurder die toezicht moest houden keek volgens de Amerikaanse politie televisie. Volgens de NTSB was het systeem niet berekend op voetgangers die op willekeurige plekken de straat oversteken. Daardoor traden de remmen pas 1,2 seconden voor de botsing in werking. Na revisie van de software claimt Uber dat de sensoren nu voetgangers op 88 meter herkent, en de auto 4,5 seconden heeft om te remmen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant