Home Bots in Society Onderzoek: ‘AI gaat zorgen voor verdwijnen van banen in de IT’

Onderzoek: ‘AI gaat zorgen voor verdwijnen van banen in de IT’

door Pieter Werner

Een kwart van de IT-professionals verwacht dat Artificial Intelligence (AI) ervoor gaat zorgen dat banen in de IT-sector gaan verdwijnen. Eén op de vijf (19%) vreest hiervoor door de komst van Intelligent Automation. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA onder 500 IT-professionals.

Toch ziet men beide technologieën ook als oplossing voor de huidige personeelstekorten. Bijna een derde van de IT-professionals (28%) geeft namelijk aan dat Intelligent Automation ervoor zorgt dat zijn organisatie hier beter mee kan omgaan. Ook AI (20%) draagt hier een steentje aan bij.

Eendagsvlieg

In het verleden is gebleken dat niet alle nieuwe technologieën blijvend populair zijn. Momenteel is de meeste hoop op zakelijk vlak volgens IT-professionals gevestigd op AI (30%). Intelligent Automation (18%) wordt daarna als meest veelbelovende technologie gezien. XR (bestaande uit VR en AR) wordt gezien als het minst veelbelovend (22%) op zakelijk gebied.

Ondanks de positieve blik op AI wat betreft zijn kansen, wordt er nog niet veel geld aan uitgegeven. Ruim een derde van de organisaties (37%) geeft minder dan tien procent van het IT-budget uit aan AI. Slechts een kleine groep (9%) geeft hier meer dan twintig procent aan uit. Verrassend genoeg gaat het grootste gedeelte van het IT-budget naar blockchain, wat door slechts negen procent van de IT-professionals als meest veelbelovende technologie wordt gezien. Het grootste percentage organisaties (13%) besteden hier namelijk meer dan twintig procent van het IT-budget aan.

Privéleven

Deze nieuwe technologieën kunnen niet alleen op zakelijk vlak, maar ook in ons privéleven gebruikt worden. Ondanks de zakelijke populariteit van AI, geeft slechts elf procent aan dat zij voor AI de meeste potentie voor ons privéleven zien. Een kwart van de IT-professionals vindt Internet of Things op dit vlak het meest veelbelovend, gevolgd door 5G (18%). Op zakelijk vlak scoort 5G minder hoog: slechts zeven procent vindt de technologie veelbelovend voor hun werk.

Misschien vind je deze berichten ook interessant