Home Bots in Society Gartner: ‘AI kan besluitvorming verbeteren tijdens pandemie’

Gartner: ‘AI kan besluitvorming verbeteren tijdens pandemie’

door Pieter Werner

Functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de AI-strategie, met name CIO’s en CDO’s in overheids- en gezondheidszorgorganisaties, moeten AI gebruiken in vijf kerngebieden om de besluitvorming tijdens de coronaviruspandemie te verbeteren, zegt onderzoeksbureau Gartner.

“In de strijd tegen COVID-19 biedt AI een belangrijk arsenaal aan wapens”, zegt Erick Brethenoux, vice-president onderzoek bij Gartner. “Het maakt voorspellingen mogelijk over de verspreiding van het virus, helpt bij het sneller en nauwkeuriger diagnosticeren van gevallen, meet de effectiviteit van tegenmaatregelen om de verspreiding te vertragen en optimaliseert noodhulpbronnen, om er maar een paar te noemen. De kracht van AI mag niet worden genegeerd of slechts gedeeltelijk worden benut, zolang het op ethisch verantwoorde manieren wordt toegepast. ”

De vijf gebieden waar AI wordt gebruikt om COVID-19 te bestrijden, zullen de meeste impact hebben:

Vroege detectie en epidemische analyse

AI-technieken worden gebruikt om te begrijpen, analyseren en voorspellen hoe en waar het virus zich verspreidt of vertraagt.

Geautomatiseerde contacttracering wordt bijvoorbeeld gebruikt om gedetailleerde grafieken van sociale interactie op te bouwen door een groot aantal burgergegevens te analyseren, zoals locaties van mobiele telefoons en openbare gezichtsherkenning, en door de bewegingen van mensen te volgen om de waarschijnlijke virusbron te identificeren. Personen die de bron zijn tegengekomen, kunnen vervolgens worden aangemeld, getest of in quarantaine worden geplaatst.

“Andere AI-toepassingen die binnen dit gebied vallen, zijn onder meer het voorspellen van epidemieën en het bewaken van de ontwikkeling van de immuniteit van de kudde. Dergelijke capaciteiten zijn uiteraard zeer relevant op de korte termijn, aangezien de samenleving probeert de curve af te vlakken en de belasting van onze gezondheidszorgstelsels te minimaliseren, maar ze zijn ook belangrijk op de lange termijn als er zich nieuwe, hopelijk kleinere uitbraken voordoen ”, aldus de heer Brethenoux .

Inperking

Gezien de enorme maatschappelijke en economische impact van ‘one-size-fits-all’-maatregelen zoals lockdowns, is samenwerking met niet-IT-experts van het grootste belang bij het toepassen van AI op beheersingsinspanningen.

“Gedragsanalyses leiden tot nieuwe inzichten door rekening te houden met de dynamiek van menselijk gedrag, cultuur en individueel denken om vragen te beantwoorden over sociaal afstandelijke compliance of de opkomst van ongewenst groepsgedrag”, zegt Pieter den Hamer, senior research director bij Gartner. “Wetshandhavers kunnen voorspellen waar en wanneer mensen zich niet houden aan thuisblijvende bevelen of sociale afstand door middel van voorspellende handhaving en de handhavingseenheden dienovereenkomstig verzenden.”

Triage en diagnose

Het gebruik van AI-gebaseerde zelftriage is al populair geworden omdat tele-gezondheidspraktijken, waaronder virtuele gezondheidsassistenten, beschikbaar zijn gesteld om mensen te helpen identificeren of ze mogelijk besmet zijn en wat de juiste vervolgstappen zijn. Verbeterde medische diagnose en triage zijn ook belangrijke AI-mogelijkheden die op dit gebied helpen.

“Van AI is bekend dat het de nauwkeurigheid van bepaalde diagnoses verbetert als het wordt aangevuld met menselijk oordeel, vooral in complexere gevallen”, aldus Den Hamer. “Prognostisch modelleren of voorspellen hoe de ziekte zich waarschijnlijk zal ontwikkelen bij patiënten, kan ook worden gebruikt om de behandelaanbevelingen te verbeteren. Het feit dat AI een rol speelt bij het beoordelen van het risico en de prognose van de patiënt, mag niet over het hoofd worden gezien, zeker niet als er een mogelijk tekort is aan medische professionals. ”

Gezondheidszorgoperaties

AI speelt een belangrijke rol bij het stroomlijnen van de zorgactiviteiten en het optimaliseren van schaarse ziekenhuismiddelen tijdens een pandemie. CIO’s en CDO’s in de gezondheidszorg kunnen voorspellend personeel gebruiken om de personeelstoewijzing te verbeteren door de verwachte patiëntaantallen en hun individuele prognose te analyseren en deze te vergelijken met de beschikbaarheid van gekwalificeerd medisch personeel, materiaal en apparatuur.

“Patiëntmonitoring en -alarm op afstand met behulp van AI stelt patiënten ook in staat om thuis te blijven, vermindert de belasting voor ziekenhuizen en zorgt voor een beter begrip van hoe symptomen zich in de loop van de tijd ontwikkelen”, aldus Den Hamer.

Vaccin onderzoek en ontwikkeling (R&D)

AI-grafieken en natuurlijke taalverwerking (NLP) kunnen medische onderzoekers in staat stellen duizenden relevante rapporten te doorzoeken om in ongekend tempo verbanden te leggen tussen gegevens. Augmented vaccin R&D identificeert ook coronavirus-tegenmaatregelen, waaronder maatregelen die al op mensen zijn getest.

“CIO’s en CDO’s in de gezondheidszorg moeten elke weg van AI verkennen om COVID-19 te bestrijden met behulp van een voortdurend en systematisch proces van identificatie en prioritering van AI-toepassingen. Technologen mogen hun vermogen om te begrijpen wat logisch is vanuit het oogpunt van volksgezondheid en geneeskunde niet overschatten en vervolgens met professionele zorgverleners samenwerken om een ​​open marktplaats te creëren en actief te adverteren die AI-toepassingen, -modellen en -gegevens transparant deelt, ”aldus Den Hamer.

Misschien vind je deze berichten ook interessant