Home Bots & Business CES: Verdieping in technologie, van AI tot robotica

CES: Verdieping in technologie, van AI tot robotica

door Marco van der Hoeven

Ooit voornamelijk gericht op consumenten, heeft CES nu haar spectrum verbreed naar een veelheid aan technologieën, variërend van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica tot zakelijke oplossingen. Rocking Robots ging zitten met Brian Comiskey om dieper in te gaan op de aanstormende trends en vernieuwingen die de hoofdrol zullen spelen op de CES, waardoor een breed panorama van de groeiende technologiewereld wordt onthuld.

Brian Comiskey maakt deel uit van het marktonderzoeksteam van de Consumer Technology Association, de organisatie achter CES. Dit team onderzoekt consumentensentimenten, doet sectorvoorspellingen en analyseert diverse rapporten over een breed scala aan technologieën. Hij legt uit: “Dit is belangrijk omdat CES diverse technologische categorieën, waaronder digitale gezondheid, AI, robotica, mobiliteit en zelfs schoonheidstechnologie, onder één paraplu samenbrengt.”

Het woord ‘consument’ in de naam kan tegenwoordig enigszins misleidend zijn, omdat CES echt een knooppunt is geworden voor alle technologieën, inclusief bedrijfsoplossingen. “We zijn getuige van de integratie van robotica en AI bij het verbeteren van de efficiëntie op de werkplek, van talentmanagement en werving tot crediteurenprocessen. Niet alleen tentoonstellingen, maar ook discussies op het CES-podium richten zich sterk op cyberbeveiliging. Bij deze gesprekken zijn overheidsfunctionarissen, beleidsleiders en technologiepioniers betrokken die brainstormen over de toekomstige trajecten van deze technologieën. In essentie is CES een veelomvattende technologiebeurs voor een breed publiek.”

AI

In de komende editie zal AI centraal staan. “Als we het over AI hebben, heeft ChatGPT dit jaar ongetwijfeld enorm veel enthousiasme geoogst. Deze opwinding is volkomen terecht, gezien de tastbare toepassing ervan voor consumenten: iedereen kan een vraag invoeren en direct antwoord krijgen. Het AI-landschap is echter enorm en strekt zich uit van microchips tot volwaardige robots. Op CES zal de veelzijdige aard van AI duidelijk worden. Prominente chipmakers zullen hun innovaties demonstreren en de hardware onderstrepen die AI-oplossingen aandrijft.”

“We zullen ook data-infrastructuurtools zien die, wanneer ze gecombineerd worden, toepassingen mogelijk maken zoals de machine learning-algoritmen achter e-commerce. Een andere opvallende technologie is de ‘digital twin’, die simulaties met behulp van AI mogelijk maakt. Exposanten zullen bespreken hoe de transitie van fysieke omgevingen naar een virtuele wereld een revolutie teweeg kan brengen in onderzoek en ontwikkeling. Het verhaal omvat ook robotica en hun rol bij het verbeteren van ons dagelijks leven. We noemen het een ‘horizontale technologie’ omdat het de prestaties in verschillende industriële sectoren versterkt. Wat ons onderzoek betreft, laten recente onderzoeken, voornamelijk in de VS, zien dat consumenten die bekend zijn met AI optimistisch zijn over de aanstaande impact ervan, en aanzienlijke veranderingen in de komende paar jaar voorzien.”

“We hebben deze vraag niet alleen in de VS gesteld, maar ook in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een consistent antwoord was het enorme potentieel dat AI in de gezondheidszorg biedt. Andere sectoren waarin AI naar verwachting substantiële vooruitgang zal boeken, zijn onder meer wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling, slimme steden en energiebeheer. Als er een onderliggend thema is, is het dat de meerderheid, ongeacht hun geografische locatie, gelooft dat de wetenschappen aanzienlijke vooruitgang zullen zien, die een diepgaande impact zullen hebben op hun leven.”

Robots

“De proliferatie van robots in industriële omgevingen is interessant, vooral in de automobielsector. Er is echter een aanzienlijke verschuiving richting inventaris en e-commerce voelbaar. Het momentum is niet alleen in de VS; landen als Korea, Japan en Duitsland zijn pioniers op het gebied van robotdichtheid, zoals gegevens van de International Federation of Robotics bevestigen. Wat meeslepend is, is de dramatische wending die grote retailers nemen in de richting van industriële robots en hardwareoplossingen. Walmart streeft bijvoorbeeld naar ongeveer 40% automatisering in hun fulfilmentcentra tegen 2026. Zo’n diepgaande transitie van een conventionele retailer naar een retailer die robotica sterk integreert, is opmerkelijk.”

“CES is dus de plek waar je getuige zult zijn van de convergentie van opkomende innovaties, vooral op gebieden als onze startup-hub. Daar maak je kennis met baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van robotica. Hoewel we geen specifieke gegevens hebben over deze vroege innovaties, zijn autonome voertuigen een steunpilaar op CES.”

“Een verhaal dat mij boeit is het concept van sensorfusie. Hoewel een cameragerichte aanpak haalbaar is, voegt de integratie van LIDAR-technologie een dimensie toe die lijkt op aanraken of horen aan een voertuig. Door deze zintuiglijke input samen te voegen, creëren we een alomvattende perceptie van het voertuig in zijn omgeving. Bij CES zie je hoe deze afzonderlijke componenten samenvloeien, wat de potentiële routekaart voor de toekomst illustreert. Het overbrengen van deze technologieën van voertuigen naar mensachtige robots is fascinerend. De focus ligt steeds meer op het zorgen dat robots mensachtige reacties vertonen.”

Generatieve AI

“Generatieve AI, ondersteund door geavanceerde taalmodellen, vertoont gelijkenissen met chatbots en zou wel eens de bepalende technologie van het komende decennium kunnen zijn. De introductie van generatieve AI in de robotica pakt een al lang bestaande beperking aan: de vaste en vooraf bepaalde output van robots. Met generatieve AI krijgen robots het vermogen om creatieve problemen op te lossen. Ze kunnen zich aanpassen aan onvoorziene uitdagingen zonder dat handmatige tussenkomst of herprogrammering nodig is. Boston Dynamics, onder de paraplu van Hyundai, is een voorbeeld van deze trend. Ze navigeren door de complexiteit van de echte wereld, waar uitdagingen niet altijd binair zijn.”

Een ander fascinerend domein in AI is de agrifoodtechnologie, waarbij de nadruk wordt gelegd op het verbeteren van de voedselzekerheid en het minimaliseren van de impact van de landbouw op het milieu. “AI-gestuurde oplossingen gericht op water- en afvalreductie zullen prominent aanwezig zijn op CES. Een treffend voorbeeld uit Nederland onderstreept de kracht van dergelijke innovaties: door gebruik te maken van verticale landbouw en hydrocultuur produceert het land een halve kilo tomaten met slechts twee liter water, in schril contrast met het mondiale gemiddelde van 105 liter. Deze ongelijkheid onderstreept de diepgaande impact van het samenvoegen van technologische vooruitgang met geoptimaliseerde landbouwpraktijken.”

CES staat gepland voor 9-12 januari in Las Vegas. Hij concludeert: “Voor mij is CES een venster op de toekomst. De schaal en reikwijdte van CES zijn overweldigend en bieden een panoramisch beeld van technologische wonderen. Ik geloof dat bedrijfsleiders en exposanten enorme waarde hechten aan de netwerk- en samenwerkingsmogelijkheden.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant