Home Bots & Business ‘Meer banen dankzij robots na COVID-19’

‘Meer banen dankzij robots na COVID-19’

door Pieter Werner

Wereldwijd stijgt het gebruik van industriële robots snel: in vijf jaar tijd steeg de wereldwijde operationele voorraad met ongeveer 65% tot 2,4 miljoen eenheden. In dezelfde periode meldde het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een positieve impact op de arbeidsmarkt: de werkgelegenheid in de auto-industrie – de grootste aanvrager van robots – steeg met 22% van 824.400 naar 1.005.000 banen, zegt de International Federation of Robotics.

Deze trend is in tegenspraak met de conclusies die onlangs zijn gepubliceerd door MIT over het onderzoek van econoom Daron Acemoglu. Op basis van gegevens tussen 1990 en 2007 beredeneert hij een algemeen negatief effect van robots op de werkgelegenheid van arbeiders in de VS. Maar de recente ervaring in de VS, Europa en Azië lijkt het tegendeel te bewijzen: robotadoptie zal waarschijnlijk een cruciale bepalende factor zijn voor productiviteitsgroei voor de post-COVID-19-economie.

Nieuwe banen

“De impact van automatisering op de werkgelegenheid verschilt in geen enkel opzicht van eerdere golven van technologiegedreven verandering”, zegt Milton Guerry, President van de International Federation of Robotics. “Productiviteit neemt toe en concurrentievoordelen van automatisering vervangen geen banen – ze zullen taken automatiseren, banen vergroten en nieuwe creëren.”

Productiever

Uit onderzoek van de OESO blijkt dat bedrijven die technologie effectief toepassen, tien keer productiever zijn dan bedrijven die dat niet doen. Om het personeel te voorzien van de soft skills en technische kennis die vereist zijn in de post-COVID-19-economie, is een nauwe samenwerking tussen industrie, overheid en onderwijsinstellingen nodig. Stimuleringsmaatregelen van de overheid moeten bedrijfsinvesteringen in opleiding aanmoedigen en de financiering van onderwijs ondersteunen.

Renaissance

Bedrijven over de hele wereld evalueren hun wereldwijde bedrijfsmodellen voor de toeleveringsketen opnieuw als reactie op de lessen die zijn geleerd van coronavirus. Dit zal waarschijnlijk de introductie van robots versnellen, wat in sommige regio’s zal leiden tot een heropleving van de industriële productie – en banen zal terugbrengen. Na de crisis verwacht IFR een flinke boost voor robotica en automatisering, ook al kan de industrie zich momenteel niet losmaken van de economische neergang.

Lees het onderzoek hier

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant